Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendeletet módosított a kormány, nem épül meg a tópartot elfoglaló balatonvilágosi apartmanóriás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Előrelépés történt a világosi Balaton-partra tervezett apartmanóriás megépülésének megakadályozásában, miután a helyiek, az önkormányzat és a térség fideszes országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály is tiltakozásba kezdett.

A Somogy Megyei Kormányhivatal 2021. márciusban adott építési engedélyt a Balatonba nyúló 92 lakásos, hétszintes luxus apartmanházra, miután tavaly augusztusban egy kormányrendelet-módosítás felülírta a helyi építési szabályzatot, és a beruházást – a NER-közeli beruházók kezébe került szomszédos Club Aligával együtt – nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Ennek köszönhetően a telek beépítési paraméterei megsokszorozódtak, így – mint az az egészen szürreális látványterveken is látható – az 1-2 szintes családi és üdülő házak mellé gond nélkül felhúzható a 16 méter magas épület. A kormányrendelet a Balaton-törvényt is semmibe veszi, amely kimondja, hogy a partvonaltól 30 méteres sávon belül épület nem helyezhető el, az engedélyezett tervek szerint ugyanis nem marad hely az elvileg kötelezően biztosítandó sétánynak és zöld sávnak, az épület egészen a vízpartig ér. Mint arra a Balatontipp.hu felhívta a figyelmet,

a kormányrendelet egészen pontosan kimondta, hogy az ingatlanon parti sétány, közhasználat céljára szolgáló strandolásra alkalmas partszakasz, közhasználat céljára szolgáló strand és különleges strandterület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn.

A beruházó semmiféle tájékoztatást nem adott az önkormányzatnak, a  kormányhivatal pedig már a kész tényeket közölte vele. Az óriási felháborodást kiváltó épületszörnyeteg ellen az Aligai Fürdőegyesület indított petíciót, amit rövid időn belül több mint tízezren írtak alá. Emellett – mint arról Takács Károly polgármester tájékoztatta a helyieket – az önkormányzat keresetet nyújtott be a Pécsi Törvényszékhez, melyben kérte az építési engedély hatályon kívül helyezését, az azonnali jogvédelem elrendelését, és az építési engedély végrehajtásának felfüggesztését.

A tiltakozáshoz Witzmann Mihály fideszes országgyűlési képviselő is csatlakozott, aki szerint „a  Balaton turisztikai fejlesztését mindenképpen támogatni kell, hiszen a térség gazdaságának fejlesztése, a munkahelyek teremtése, a minőségi és színvonalas szolgáltatások bővítése mindannyiunk érdeke”,  a szóban forgó beruházás azonban véleménye szerint több szempontból is túlzó és tájidegen, a parti sáv beépítése pedig erősen kifogásolható.

A képviselő levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz, illetve a Miniszterelnökségnek is jelezte aggályait – derült ki két nappal ezelőtti Facebook-posztjából. Witzmann tegnap már arról számolt be, hogy „fontos és eredményes” tárgyalásokon van túl a Balatonvilágosra tervezett építkezéssel kapcsolatban.

„A mai nap tükrében rendkívül optimista vagyok, bízom benne, hogy hamarosan jó hírekről és konkrétumokról tudok beszámolni”

– fogalmazott tegnap, az azonban nem derült ki, pontosan kivel és milyen keretek közt tárgyalt.

Mai posztja szerint mindenesetre úgy tűnik, ha egy fideszes képviselő fordul a kormányhoz a helyiek és a település érdekeit sértő beruházással kapcsolatban, minden példátlanul flottul zajlik.

„Köszönöm a kormánynak, hogy kérésem meghallgatásra talált, és rekord gyorsasággal módosították az ide vonatkozó jogszabályi hátteret”

– írja Witzmann mai posztjában, miután kiderült:

a tegnapi tárgyalást követően módosították a kormányrendeletet, így a beruházás már nem nemzetgazdaságilag kiemelt, vagyis a tóparti telekre ismét az eredeti építési szabályozás vonatkozik.

A képviselő szerint „most a hatóságokon a sor, hogy a lakosság és a balatonvilágosi önkormányzat kérésének, valamint a kormányzati szándéknak érvényt szerezve lépjenek az ügyben.” Az eredményt mind a civilek, mind az önkormányzat sikerként könyvelte el, hiszen jelen állás szerint a kifogásolt formában nem épülhet meg a betonmonstrum.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs