Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

LMP: A kormány családtámogatási rendszere nem segít érdemben az egyszülős családoknak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Vasárnap, március 21-én tartották az egyszülős családok világnapját, mely alkalmából Novák Katalin családügyi, tárca nélküli miniszter egy videót osztott meg Facebook oldalán, melyben az egyszülős családoknak járó kedvezményeket részletezte. Ez azért is érdekes, mivel a kormány az utóbbi időben inkább olyan rendelkezéseket vezetett be, melyek megnehezítik, vagy épp egyenesen  ellehetetlenítik az egyedül gyermeket nevelő szülők életét. Az LMP sajtóközleményében szintén felhívta a figyelmet az egyszülős családok nehézségeire.

Családi adókedvezmény, magasabb összegű családi pótlék, és autóvásárlási támogatás. Ilyen és ehhez hasonló támogatásokról beszélt Novák Katalin Facebookon közzétett videójában. A miniszter azt is elmondta, az egy szülős családokat a bölcsődei felvételnél is előnyben részesítik majd, valamint ugyanúgy igénybe vehetik a csok-ot és az otthonteremtési támogatásokat.

Novák ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyedül maradt szülőket megillető tartásdíj behajtása sokszor nem elég hatékony.

„Jelenleg azon dolgozunk az Igazságügyi Minisztériummal karöltve, hogy a tartásdíj megállapítása és behajtása az eddiginél hatékonyabb legyen”

A családügyi miniszter azt is hozzátette, hogy a kormányzat félmilliárd forintos támogatással segítette az Egyszülős Központ létrehozását, amely a 2018-as megnyitása óta több mint hetvenféle szolgáltatással csaknem 14 ezer egyszülős családot ért el.


A járvány idején jelentősen megtöbbszöröződött az Egyszülős Központtól segítséget kérők száma, nagyon sokan adományért fordulnak a szervezethez. A Központ gyakran  tartós élelmiszerekkel, tanszerekkel és laptopokkal is segíti a családokat. Emellett a központ – bár fizikailag nem lehet kinyitni – szolgáltatásai, például a jogi tanácsadás, a segítségnyújtás, a gyerekek korrepetálása továbbra is működik.  Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a megtakarítással nem rendelkező egyszülős családok amúgy is nehéz helyzetén a vírus okozta gazdasági válság csak tovább rontott.

Mivel nem rendelkeznek tartalékokkal, nem engedhetik meg maguknak az olyan nagyobb kiadásokat, mint az új autó vagy lakás vásárlása. Éppen ezért a kormány kedvezményei ténylegesen nem garantálnak jobb életszínvonalat az egyszülős családoknak. A LMP sajtóközleményében erre hívja fel a figyelmet.

A párt az egyszülős családok pótlékának legalább 45%-os megnövelését javasolja. Közleményükben arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen családok száma az utóbbi évtizedekben megduplázódott. Hazánkban több, mint 350 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ebből harmincezer egyben nagycsalád is, amelyekben három vagy több gyermeket nevel egyedül az édesanya vagy az édesapa.

Az egyszülős családok támogatására azért van fokozottan szükség, mivel nincs, akire támaszkodhatnának, két ember feladatait kell egyedül elvégezniük, ami komoly érzelmi, anyagi és fizikai megpróbáltatást jelent számukra, írják.

Az egyedülálló szülők magasan felülreprezentáltak a szegények körében, több, mint felük szegénységben vagy mélyszegénységben él. Az anyagi ellehetetlenülés, az elmagányosodás és a társadalmi kirekesztettség egyaránt fokozottan fenyegeti őket.

A koronavírus-világjárvány óta pedig az egyszülős családok helyzete is jóval nehezebb, megtöbbszöröződött a segítségre szorulók száma. Sokan elvesztették a munkájukat, csökkent a bérük, az óvintézkedések miatt gyermekeikkel táppénzre vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, de a láthatás is fokozottan nehezített, a másik szülő anyagi nehézségei miatt a tartásdíj is sokszor elmarad.
Az LMP szerint a járványhelyzetben az egyik legveszélyeztetettebb csoport az övék, azonban sem erkölcsi, sem anyagi támogatást nem kapnak az őket megillető mértékben. Úgy vélik a kormány nagyszabású családvédelmi programja nem az egyszülős családokra fókuszál. A családi pótlék alacsony összege és minimális differenciáltsága nem tud nekik kellő anyagi támogatást, biztonságot nyújtani, ezért azonnali emelésre van szükség, mondták.

Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy ideológia-mentes gondolat mentén kell támogatni az egyedülállók örökbefogadásának nagyobb számú lehetőségét is, hisz egyszülős családban is fel lehet nőni biztonságban és szeretetben, írták.

Varga Judit igazságügyi miniszter még novemberben nyújtott be egy törvényjavaslatot, mely február végén kihirdetésre is került. Ennek értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot pedig csak Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán