Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek Netanjahu házánál két nappal a választások előtt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szervezők szerint 50 ezer, a helyi sajtó szerint 20 ezer ember tüntetett szombat éjjel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök házánál Jeruzsálemben. A demonstrálók a jelenlegi kormányfő elleni szavazásra buzdítottak az Izraelben jövő keddre kiírt parlamenti választásokon.

Ahogy arról korábban a Mérce már  többször beszámolt, a kormányzattal elégedetlen izraeliek nyár közepe óta minden szombaton utcára vonulnak, és a rendőrség is többször vett már őrizetbe embereket.

Az emberek elkezdték megérteni, hogy nincs más választás, mint menni és tiltakozni, akár agresszív módon is, és hogy nem kell bocsánatot kérniük a [politikai] álláspontjukért”

– nyilatkozta az egyik tüntető az egyik tel-avivi megmozduláson.

A demonstráció szervezői szerint a 12 éve regnáló Netanjahunak nem szabadna hivatalban maradnia, miközben többszörös hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják. A miniszterelnök tagadja a vádakat.


Netanjahu pártja, a nacionalista Likud a választások előestéjén továbbra is vezeti a közvélemény-kutatásokat. A jelenlegi állás szerint 30-32 helyet is nyerhet a jobboldali párt a 120 fős Knesszetben, jóval többet, mint bármelyik másik párt. A választási győzelemhez (minimum 61 szék elnyerése) azonban a Likudnak szüksége van kisebb pártok támogatására is.

Hogy növelje az esélyeit, a miniszterelnök szövetségre lépett a Vallásos Cionizmus nevű párttal, amelynek tagjai olyan vallásos szélsőjobboldali politikusok, akik szerint az „államhoz nem lojális” arabokat ki kell zárni az országból, ezen felül gyakran hangoztatnak homofób nézeteket is.

Az ellenzék vezető alakja a választásokon immár nem az előző három rendkívüli választáson Netanjahut kihívó Benny Gantz, hanem egy korábbi miniszterelnök-jelölt, Jair Lapid lesz.

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint egyébként elképzelhető, hogy ismét győztes nélkül ér majd véget a választás, és így két év alatt egy ötödik voksolást is meg kell majd szervezni egy kellő legitimációval rendelkező kormány megválasztására.

(The Guardian)