Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ötven embert tartóztattak le egy Netanjahu-ellenes tüntetésen Jeruzsálemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Ostrom a Balfouron” címmel az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu korrupciós ügyei és az elhibázottnak vélt izraeli kormányzati vírusreakció ellen szerveztek demonstrációt kedd estére Izraelben. Az esemény végül több ezer fős kormányellenes tüntetéssé, a szombati Tel Avivban tartott hetvenezer fős tiltakozás folytatásává változott.

Ötven embert őrizetbe vettek, nyolc tüntető már a bíróság elé került.

Ritka az ekkorára duzzadó megmozdulás Izraelben, még ritkább az, hogy a többnyire békés tüntetők össze-összecsaptak a rendőrökkel – számoltak be helyi tudósítók, akik szerint egyre több embernek lett elege nemcsak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyeiből, hanem a koronavírus-járvány kapcsán kialakult gazdasági válságból is.

„Ez a forradalom kezdete (…) Reményteljes embereket láttam az utcákon.”

– mondta az egyik rabosított, aztán szerdán elengedett tüntető egy szerdai interjúban, valamint mások is arról számoltak be, hogy az elhibázott kormányzati lépések kapcsán, az immáron 20% fölötti munkanélküliségi adatokat látva „ébredezni” kezdtek az emberek.

Az emberek elkezdték megérteni, hogy nincs más választás, mint menni és tiltakozni, akár agresszív módon is, és hogy nem kell bocsánatot kérniük a [politikai] álláspontjukért” – mondta egy tüntető.

Egy másik tüntető, Ido Zohar arról számolt be, hogy direkt a lehető legerőszakmentesebb ellenállási formát, a földön ülést választotta ő is a többi tüntetővel együtt, amikor a rendőrök vízágyúval kezdték lőni őket perceken keresztül.

„Az út szélén állú tüntetőket is vízágyúval lőtték, azokat, akik valójában nem blokkoltak utakat és nem emeltek akadályokat sem, nem csináltak semmit. Rettenetes volt nézni.” – mondta el az egyetemista.

A hatóságok emberei és jobboldali vezető politikusok szerint a „baloldali” tüntetéssel „anarchia” jelent az utcákon. Hasonlóan vélekedett a jeruzsálemi rendőrparancsnok Doron Yedid is, a rendőr elmondta:

„Nagyon erőszakos esemény volt – ilyen eseményt még nem tapasztaltunk itt.”

Napvilágot látott egy videó, ahogyan egy fojtófogást alkalmazó rendőrt a tüntetők próbálnak leszedni egy másik tüntetőről. Másik felvételek szerint egy nő öleléssel, a testével próbálja megvédeni barátját, akit szintén rabosítani akartak.

A keddi tüntetéseket Amir Ohana közbiztonsági miniszter is erőszakosnak nevezte, azonban azt is megígérte, hogy lépéseket tesz annak megakadályozására, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazzon a tüntetőkkel szemben. A politikus azt is kérte, hogy már csak a vírushelyzetre való tekintettel se vegyen részt senki hasonló tüntetéseken.

„Összeszorul a szívem a történtektől. Dolgozni kezdek a rendőrséggel a megoldásokon. Egyértelműen fogalmazok: nincs helye az erőszakos rendőrségnek Izraelben. (…) Van, amit meg kell javítani a rendőrségen belül. Több türelemre és toleranciára lenne szükség.”

– mondta Ohana.

(Jerusalem Post, 972 mag)
Címlapkép: Twitter / Oren Ziv