Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A korrupcióval vádolt Netanjahu ellen tüntettek tízezrek, a rendőrök 38 embert őrizetbe vettek

Ez a cikk több mint 3 éves.

100 ezren tüntettek Izraelben a korrupcióval gyanúsított Netanjahu miniszterelnök lemondását követelő demonstrációkon a szervezők közlése szerint. A Tel Avivban demonstráló ezrek közül mintegy 38 embert vettek őrizetbe a hatóságok, legtöbbjüket vasárnap el is engedték bizonyos feltételekkel.

Ahogy arról korábban a Mérce már beszámolt, az elégedetlen izraeliek nyár közepe óta minden szombaton utcára vonulnak, és a rendőrség is többször vett már őrizetbe embereket.

Az emberek elkezdték megérteni, hogy nincs más választás, mint menni és tiltakozni, akár agresszív módon is, és hogy nem kell bocsánatot kérniük a [politikai] álláspontjukért” – nyilatkozta az egyik tüntető az egyik tel-avivi megmozduláson.

A most szombati demonstráció pár nappal azután szerveződött, hogy az izraeli kormány egy új törvénnyel korlátozta a gyülekezési jogot Izraelben a koronavírus-járványra hivatkozva. Eszerint a 20 főnél nagyobb demonstrációk nem engedélyezhetők, és mindenkinek otthona 1 kilométeres környékén kell maradnia.

Az új szabályozásra tömegek hánytak fittyet, ahogy azt a szombati események mutatják. A rendőrség vízágyút és lovasrendőröket is bevetett a tömeg oszlatására Tel Avivban.

Netanjahu ellen májusban indult bírósági eljárás, amelyben az ügyészség vesztegetéssel és csalással vádolja a jobboldali politikust. Az ügyben épp vasárnap tartottak újabb meghallgatást, itt a kormányfő ügyvédei a járványra hivatkozva további halasztást kértek. A bíróság úgy döntött, az ügyben a bizonyítási eljárás 2021 januárjában fog kezdődni.

Az elégedetlenséget a koronaválság kezelése is szítja. Tavasszal részleges korlátozások bevezetésével sikerült ellaposítani a járványgörbét, ám a fertőzések száma az utóbbi hetekben újra látványos növekedésnek indult. A kormány gazdasági intézkedései eddig hatástalannak bizonyultak, a munkanélküliség az országban elérte a 21 százalékot.

(DW; Haaretz)
Címlapkép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev