Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gorillákat mentenek a reddites befektetők

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Reddit fórumoldal r/WallStreetBets aloldalán tömörülő kisbefektetők nemrégiben azzal hívták fel magukra a sajtó figyelmét, hogy a megshortolt Gamestop részvényeket tömegesen felvásárolva felpumpálták azok árát, ezzel rendkívül kellemetlen helyzetbe hozva a tőzsdei spekulánsokat. Most egy újabb missziót tűztek ki maguk elé, a befektetésből szerzett vagyonukból gorillákat mentenek.

A különböző polgárpukkasztó akcióiról híres internetes közösség most a Majmok Bolygója című filmből mémmé vált „apes together strong” (majmok együtt erősek) idézettel kampányolva  gorillákat fogad örökbe. A tagok már több ezer dollárt gyűjtöttek olyan egyesületek számára, mint a Dian Fossey Gorilla Alap, amely a főemlősök megmentésén munkálkodik.

Az új őrület pénteken kezdődött, mikor a Pakistani_in_MURICA nevű reddit felhasználó örökbe fogadott egy Urungano nevű gorillát a GameStop nevében, majd az adoptálásról szóló igazolást meg is osztotta a WallStreetBets-en. Ezt követően órákon belül elárasztották a fórumot a gorilla örökbefogadásról szóló posztok.

Adopted a Gorilla. from r/wallstreetbets


A Reddit fórum felhasználói azóta már több mint 350,000 dollárt, vagyis több mint 107 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek a gorilláknak.

Az esetet a Dian Fossey Gorilla Alap Twitterén is kommentálta. „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Reddit befektetői közössége nem tekinthető kifejezetten a támogatói bázisunk részének, azonban a hétvégén mindenképp megleptek minket” írták. A szervezet 3 nap alatt csaknem 2000 adományt gyűjtött össze. Az alapítvány azt is közölte, hogy az összeget programjaikba fektetik majd, melyek során  figyelemmel kísérik és tanulmányozzák a gorillákat és élőhelyüket.


Idén januárban a Gamestop részvények felvásárlásával már felkavarta az internetet a Reddit fórum, melynek során a kisbefektetők rövid ideig hatalmasakat nyertek, míg a Wall Street-i óriások több milliárd dollárt veszítettek. A közösség tagjai rájöttek , hogyha együtt cselekszenek, azzal a saját malmukra tudják hajtani a vizet a nagybefektetőkkel szemben. A jelenség egyébként nem egyedülálló. Úgy is hívják a Gamestophoz hasonló, alulról szerveződő körökben nagy népszerűségre szert tevő értékpapírokat, hogy „mém-részvények”. Mivel ezek értékét egy mémesedési folyamat emeli meg, viccesnek, sikkesnek, jópofának (és gyakran jó célért való küzdelemnek) tekintik a kisbefektetők ezek vásárlását, amivel meg is emelik az értéküket.

Jelen esetben is egy mémesedési folyamat állt a háttérben, mely több ezer dollárnyi adományt tudott juttatni a gorilláknak. Az ilyen internetes rajzási akciókat azonban egyszeri fellángolás jellemzi, viszont képesek komoly és azonnali hatást kifejteni.

(Independent)
Címlapkép: Pexels.com