Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az üres ígéretek ideje lejárt – vírusbiztos módon klímasztrájkolt a Fridays for Future

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mivel a koronavírus lehetetlenné teszi a megszokott, utcai sztrájkok megrendezését, idén figyelemfelhívó akcióval készül a Fridays For Future 2021 első globális klímasztrájkjára, írják közleményükben.

„Az ökológiai- és klímaválságról  kevesebbet hallani a jelenlegi helyzetben, de ez nem jelenti azt, hogy a probléma megszűnt, vagy egyáltalán csökkent volna”

Március 19-én a világ számos pontján, több, mint 250 helyszínen szerveznek figyelemfelhívó akciókat a Fridays For Future aktivistái. Az esemény mottója idén globálisan „Az üres ígéretek ideje lejárt”, amellyel a politikusok figyemét hívják fel arra, hogy a mindennapokban is tettek kövessék az ígéreteket, tartsák be a párizsi klímaegyezményben vállaltakat.

A párizsi klímaegyezmény lehetőséget ad arra, hogy hogy minden ország a saját adottságainak és körülményeinek legjobban megfelelő iparszerkezetet, mezőgazdasági struktúrát, energiamixet alakítsa ki. Néhány év alatt minden országnak el kell döntenie, hogy milyen megoldásokkal tudja a leghatékonyabban csökkenteni a saját kibocsátását, utána pedig végre kell hajtania ezeket a vállalásokat.

A cél a karbonsemlegesség lenne, amelyhez az elkövetkezendő évtizedben drasztikusan csökkenteni kell az antropogén üvegházhatású gázok kibocsátását az egész világon.

„A  járványhelyzet ízelítőt adott abból, mihez vezet, ha az országok vezetői nem teszik meg időben a kellő lépéseket. Nem felejthetjük el, hogy az ökológia- és klímaválság egyre sürgetőbb vészhelyzet. Nem hagyhatjuk, hogy a döntéshozók az egészségügyi és a gazdasági válság kezelése során ezt figyelmen kívül hagyják. Itt az idő, hogy hallgassunk a tudományra és a szakértőkkel együttműködve keressünk megoldásokat. A politikai döntéseknek a természet és a társadalom érdekeit kell szolgálnia”

-írják.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk: bár sokan reménykedtek abban, hogy a világjárvány fellángolásával csökkenni fog az üvegházhatású gázok kibocsájtása és ezzel lassul a klímavátozás, ez nem következett be. Az Európai Unió Föld-megfigyelő programja, a Copernicus adatai alapján mára bizonyossá vált, hogy a kontinensen a tavalyi volt a legmelegebb év, mióta mérni tudjuk a hőmérsékletet, és 2016-tal holtversenyben globálisan is 2020 volt a legforróbb év.

A Fridays For Future szerint Magyarországon nagyobb hangsúlyt kell fektetni az oktatásra és a tudás széleskörű elterjesztésére, hogy az emberek megértsék, mi is történik körülöttük és mit tudnak tenni ellene.

Nem csak a globális klímaválság fogalmát kell megismertetni, hanem az ökológiai válságét is, hiszen ez utóbbi legalább olyan nagy hatással van környezetünk egyensúlyára. Emellett pedig nagyobb mozgásteret kell adni az önkormányzatok számára és támogatni kell a lokális kezdeményezéseket, hiszen minden hely más és más, nem lehet egyféle megoldást ráerőltetni az ország különböző tájaira.

Üzenet az Országgyűlési Irodaházon. Kép: Fridays for Future

Budapesten a mozgalom aktivistái az Országgyűlési Irodaházra a „7 évünk van cselekedni” és az „Üres ígéretek ideje lejárt” szlogeneket vetítették ki, ezzel is kifejezve, hogy azonnali cselekvés szükséges.

Tavaly szeptemberben a Fridays for Future és az Extinction Rebellion magyarországi szervezetei tömegrendezvény helyett szintén vírusbiztos módon demonstráltak – a Szabadság hídról „A Klímaválságra nincs vakcina!” feliratot lógatták le.