Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A klímaválságra nincs vakcina!” – hatalmas felirattal figyelmeztettek a klímasztrájkolók Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Fridays for Future és az Extinction Rebellion magyarországi szervezete is csatlakozott a ma megrendezett hatodik globális klímasztrájkhoz – ezúttal a járványhelyzethez igazodva. A környezetvédő szervezetek úgy gondolták, tömegrendezvény helyett biztonságosabb, ha most csak egy jelképes akcióval vesznek részt a világszerte zajló akcióban, ezért egy üzenetet lógattak le a Szabadság hídról.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A helyszínen Macskásy Éva, a Fridays for Future aktivistája lapunknak azt mondta, „a klímaválságra nincs vakcina!” felirattal arra szeretnék felhívni mindenki figyelmét, hogy bár jelenleg a koronavírussal vagyunk elfoglalva, nem feledkezhetünk meg az ökológiai- és klímaválságról sem, hiszen nemhogy javulna, hanem továbbra is romlik a helyzet. Míg a koronavírus ellen hamarosan vakcinával védekezhetünk, addig a klímaválság megoldásán folyamatosan gondolkodnunk kell.

A Fridays for Future szerint újra kell gondolnunk a társadalmunk és gazdaságunk pusztító, sérülékeny működését, annál ugyanis nem tehetünk rosszabbat, mint hogy a jelenlegi válság után a korábbi rendszert próbáljuk újjáépíteni.

A globális klímaváltozási akciónap keretében az Extinction Rebellion és a Fridays for Future közös akciója. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Freitag, 25. September 2020

A koronavírus és a klímaválság összefüggésére rávilágítva Macskásy továbbá elmondta: most kipróbálhattuk, képesek vagyunk-e alkalmazkodni egy ilyen nagy mértékű változáshoz. A járvány idején megtapasztalhattuk, hogy a hosszú ellátási láncok milyen törékennyé teszik a társadalmunkat, hiszen ha megszűnik a kereskedelem országok között, vagy  az áruszállítás akadozik, könnyen élelmiszer nélkül maradhatunk.

A Fridays for Future-nek célja, hogy erős helyi közösségeket hozzon létre, ami például a járvány első hulláma idején is nagyon hasznos volt: sok helyi kezdeményezés indult arra, hogy a legkisebb távolságot megtéve, közösen, helyből szerezzék be az emberek az élelmet – mondta.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A mai napon világszerte több mint 3000 helyen zajlottak utcai, illetve online tüntetések Ausztráliától Dél-Afrikán át egészen a Sarkvidékig, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: a klímaválság még mindig itt van.

Greta Thunberg, a Fridays for Future mozgalom elindítója a mai klímasztrájkkal együtt immár 110. hete sztrájkol iskolája előtt Svédországban. Mivel az ottani járványügyi szabályozás miatt maximum 50-en gyűlhetnek össze, Thunbergét kis létszámban, távolságtartással demonstráltak: