Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Járvány közepén a kormány megint versenysportra és magyarságkutatásra költi a milliárdokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A kormány egy március 17-i határozatból kiderült, ismét komoly átcsoportosításokat hajtottak végre a költségvetésben. A koronavírus járvány harmadik hullámában fontosnak érezték, hogy milliárdokat különítsenek el magyarságkutatásra, versenysport támogatásra, valamint határon túli programokra, vette észre a HVG.

A határozat szerint a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából összesen 3,6 milliárd forintot vettek ki, melyből egymilliárdot kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a sporttevékenységek, azon belül versenysport és szakmai tevékenységek támogatása céljára.

1,2 milliárd forintot kapott az Emmi alatt működő Magyarságkutató Intézet. Ebből egymilliárdot dologi kiadásokra, 200 milliót pedig személyi juttatásokra és járulékokra fordíthatnak. Az intézetben folyik a Kásler Miklós Emmi-miniszter kezdeményezésére elindult projekt, amely a fehérvári királysírban található maradványok alapján az Árpád-ház genomját vizsgálja. Az intézet tevékenységi körébe sorolható még a rengeteg kritikát kiváltó pozsonyi csata animációs filmje is.

A rendkívüli intézkedések tartalékából átcsoportosított további 930 millió a katasztrófavédelemnek és 400 millió a Miniszterelnökségnek jut nonprofit szervezetek és köztestületek támogatására.

A Gazdaságvédelmi Alapból összesen 7,5 milliárd forintot vett ki a kormány. Ebből a legnagyobb összeget, 3,7 milliárd forintot a Miniszterelnökség kapott „Kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére”címen.

2,1 milliárdot kap a Klebelsberg Központ, 1,1 milliárd jut fővárosi fejlesztésekre, valamint 540 milliót kap az állami vagyonkezelő ingatlanberuházásokra.

A Gazdaságvédelmi Alapon belül a kormány egy átcsoportosítást is végrehajtott: 1,5 milliárdot kötött segélyhitelezés helyett „regionális határon túli és egyéb nemzetközi fejlesztési és kutatási programokra” fordítanak.

Míg a járványvédekezés céljából létrehozott alap eredeti deklarált céljai szerint otthoni munkahelyeket védett volna meg, tavaly inkább azt láttuk, hogy a nagyvállalatok, köztük döntő részben multinacionális cégek részesültek belőle  milliárdos nagyságrendben .

A Központi Maradványelszámolási Alapból összesen 19,2 milliárd forintot osztottak szét a kormányzati szervek között. A legtöbb pénzt a Honvédelmi Minisztérium és annak szervezetei kapták, összesen 7,7 milliárdot, illetve a a NATO Biztonsági Beruházási Programja még 3,7 milliárdot zsebelt be. 3,1 milliárd jutott agrárkár-enyhítésre.

További 4 milliárd forint jutott a Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatokra, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatására.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán