Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyugodt, de eseményteli volt a második járvány alatti március 15-e

Ez a cikk több mint 3 éves.

Immáron második éve annak, hogy jelentősebb tüntetések nélkül zajlott le március 15-e a járvány és a korlátozások miatt. Azonban a mai nap a körülmények ellenére idén sem volt eseménytelen – voltak pl. apróbb lezárásellenes tüntetések, online és televízióban megtartott beszédek, port kavaró kitüntetések. Ezeket foglaltuk össze.

Ellenzéki és kormánypárti nyilatkozatok

Még a reggel folyamán közös március 15-i videót adott ki az ellenzék, amelyben minden jelentősebb ellenzéki politikus megszólalt. Az ellenzéki nyilatkozatoknak közös pontja volt az összefogás fontosságának hangsúlyozása és a fennálló hatalom elleni fellépés szükségessége. Karácsony Gergely ünnepi beszédében „szelíd forradalmat” hirdetett.

A kormánypárti nyilatkozatok inkább a járvány elleni védekezésre összpontosítottak. Áder János államfő oltakozásra szólított fel, Orbán Viktor miniszterelnök pedig az orvosokat, ápolókat méltatta, akiket honvédekhez hasonlított, és a járvánnyal kapcsolatban a tőle megszokott egyéb katonai hasonlatokkal is élt. Más fideszes politikusok nyilatkozatai is általában a vírus elleni védekezésre összpontosítottak.

Új fejlemények az SZFE-ügyben

Idén a március 15-e alkalmából díjazottak listáján több olyan művész is szerepel, akik vezető szerepet vállaltak az átalakított, alapítványi modellben működő Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nevezetesen:

  • Szarvas József, színész
  • Bodolay Géza, színházi rendező
  • Nemcsák Károly, színész
  • Lajos Tamás, producer
  • Homonnay Zsolt, operettszínész

Rév Marcell operatőr,  aki Sára Sándor-díjat kapott, tiltakozásul a Freeszfe Egyesületnek ajánlotta fel díját.

További díjak

Kossuth-díjat kapott Nagy Feró, énekes, valamint Széchenyi-díjat kapott Dr. Karikó Katalin, az mRNS alapú vakcina-technológiájának szabadalmaztatója.

Magyar Érdemrenddel tüntették ki Kálomista Gábor, producert és Huth Gergelyt, a Pesti TV programigazgatóját.

(A díjazottak teljes listája elérhető a megadott linkeken.)

Lezárásellenes tüntetések

Három párt tartott ma tüntetéseket, hogy a járványügyi korlátozások ellen tiltakozzon: a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt, a libertárius Le az Adók 75%-ával párt és a hivatásos vírusszkeptikus Gődény György által alapított Normális Élet párt.

A Normális Élet párt és a Le az Adók 75%-ával párt a Kossuth téren tüntetett, amin a Telex tudósítása szerint néhány tucatnyian vettek részt. A Mi Hazánk Vigadó téri tüntetésén pár százan gyűltek össze.

A három párt azért nem tartott közös helyszínen tüntetést, mert a Normális Élet és a Mi Hazánk pártpolitizálással vádolták egymást (ami elég furcsa, mivel két pártról van szó), a Le az Adók 75%-ával pedig kifogásolta a Mi Hazánk antiszemitizmusát és cigányellenességét. (Erről bővebben itt.)

Tiltakozás az egyetemi autonómiáért

Országszerte nemzeti trikolorszínű szalagokkal hívták fel arra a figyelmet az egyetemi hallgatók és diákok, hogy veszélyben van az egyetemek autonómiája. Szegedi, pécsi, debreceni és budapesti köztéri szobrokon és egyetemi épületeken is helyeztek el piros-fehér-zöld szalagokat. (A további képeket megtekintheti ezen a linken.)

Tiltakozás a szabad kultúráért

A Bánkitó fesztivál, Auróra Közösségi ház és az AZVLM együttműködéséből született „Rekulturalizmus” a szabad kultúráért és szabad tudományért tiltakozott március 15-én, azáltal, hogy életnagyságú sorfalat festettek a kultúra és a tudomány épületei elé. Közleményükben azt írják:

 Az alkotók azoknak szeretnének kedveskedni, akiket a korona vírus járvány akadályoz meg a tüntetésben, azáltal hogy beleélhetik magukat az aszfaltra rajzolt alakok szerepébe és valamelyest megnyugodhatnak, hogy a bezártság ellenére is vannak, „akik” kiállnak a hazai kultúra helyzetéért.

Az akcióról Czeglédi Mátyás fotóit közöljük:

Címlapkép: Czeglédi Mátyás fotója