Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fél éve folyamatosan bántalmaztak a rendőrök hajléktalan embereket Mohácson, ombudsmanhoz fordult az Utcajogász

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Mohácsi Rendőrkapitányság járőrei két hajléktalan embert zaklattak, fenyegettek és vertek meg brutálisan az utcán februárban, amit szolgálati autójuk fedélzeti kamerája rögzített. Az egyik bántalmazott akkor a Blikknek arról számolt be, hogy a rendőrök elkezdték ütni a fejét és rugdosni a lábát, hiába könyörgött nekik, hogy hagyják abba, heccből tovább verték. „Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítani, végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta” – mondta.

Mint arra az Utcajogász rámutat friss közleményében, az eset nem egyedi: miután a jogvédő szervezet önkéntes jogászainak sikerült felvenni a kapcsolatot az egyik érintett férfivel, kiderült, hogy a bántalmazást számos jogszerűtlen intézkedés előzte meg a rendőrök részéről.

A férfit az elmúlt fél évben több alkalommal fújták le paprika spray-vel és használtak vele szemben elektromos sokkolót. A sajtóban megjelent bántalmazás tehát csak a végpontja volt egy hosszabb ideje tartó folyamatnak.

A bántalmazott férfitől a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetői személyesen kértek bocsánatot, az ügyben jelenleg a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt a két rendőr ellen. Az Utcajogász ugyanakkor nem elégedett meg ennyivel,  ezért panaszt tett az ombudsmannál is a jogszerűtlen rendőri intézkedések miatt.

Az önkéntes jogászok nem csak a bántalmazó rendőrök felelősségre vonását várják az eljárásoktól, de arra is választ szeretnének kapni, hogy:

  • hogyan folyhattak a jogszerűtlen rendőri intézkedések hónapokon keresztül zavartalanul;
  • a rendőri bántalmazást követően miért nem keresték fel azonnal a sértettet segítségnyújtás és a sérüléseinek dokumentálása céljából;
  • hogyan illeszkedik ez az eset a Baranya megyei rendőrség gyakorlatába?

Az szervezet arra is felhívja a figyelmet: a hajléktalan emberek kiszolgáltatottságuk miatt könnyebben válnak bántalmazás áldozatává. A hajléktalan emberekkel szembeni megalázó bánásmód az egyesület jogászai szerint azonban nem független attól, ahogyan a kormány viszonyul a hajléktalan emberekhez: 2018 óta az ország egész területén szabálysértés, vagyis büntethető a hajléktalanság. A jog tehát segítség nyújtása helyett úgy kezeli a hajléktalan embereket, mint nemkívánatos szabálysértőket – írják.

Címlapkép: A Város Mindenkié (AVM) menete a lakhatási jogért 2016-ban / Csoszó Gabriella