Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Brutálisan megvertek két hajléktalan embert a mohácsi rendőrök

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Mohácsi Rendőrkapitányság járőrei hajléktalan embereket zaklattak, fenyegettek és vertek meg az utcán, miközben a tettüket végigkövette szolgálati autójuk fedélzeti kamerája, írja a Blikk.

A járőrök két mohácsi hajléktalant zaklattak és bántalmaztak, akik az utcán töltötték az éjjelt.

Az egyikőjüknek minden bűne az volt, hogy a tél leghidegebb napjainak egyik éjszakáján a szabadban falatozott.

A rendőrök – az egyikük törzsőrmester, a másikuk pedig csak nemrég került ki az iskolapadból – színleg amiatt kötöttek belé, mert túl hosszúnak tartották az evéshez használt kését.

„Aztán elkezdték ütni a fejemet és rugdosni a lábamat, később csupa kék-zöld folt lettem. Könyörögtem nekik, hogy hagyják abba, fázom, és fáj, amit csinálnak, de heccből tovább vertek. Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítani, végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta”

– számolt be a hírlapnak a rendőrök brutalitásáról az egyik áldozat.

A rendőröket korábbi ügyeik miatt már figyelték a kollégáik. A Blikk értesülései szerint mindkét járőrt felfüggesztették, s szabadlábon védekezhetnek.

Az egyik megvert hajléktalan ember azonban börtönbe került, mert a pénzbüntetéseket nem tudta befizetni.

Legutóbb A Város Mindenkié csoport figyelmeztette arra a kormányt, hogy ne használják a kijárási korlátozásokat a hajléktalan emberek üldözésére.

A csoport Facebook-posztban számolt be arról, hogy egyik tagjukat 25 ezer forintra büntették a fegyveres katonák és a rendőrök egy vasútállomáson pusztán azért, mert nem volt hol aludnia.

Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület egyik önkéntes jogásza a Mérce megkeresésére válaszolva nemrég úgy nyilatkozott, hogy

a járványügyi korlátozások egyáltalán semmilyen módon nem reflektálnak azokra, akik otthon hiányában nem tudnak hazamenni. A rendelkezések megszegését a kormány szabálysértésnek minősítette, amely ráadásul olyan mértékű bírsággal is járhat, amelyet még egy átlagos keresetű ember is aligha tud kifizetni.

A hajléktalan emberek üldözése rendszerszintű, az utcán élők zaklatása mindennapos. Eközben pedig a járvány még sanyarúbb körülmények közé lökte a legkiszolgáltatottabb  embertársainkat.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az utcán élők az oltási tervben „láthatatlanok”.

A Mérce által megkérdezett ellátók tapasztalatai alapján ugyanis a kormánynak nemigen van válasza arra, hogy a ténylegesen az utcán élő hajléktalan emberek hogyan juthatnának vakcinához.

Az idei tél során 104 ember hunyt el a rendkívüli hideg következtében, köztük számos hajléktalan polgártársunk.

Több hajléktalan embereket segítő szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy hideg mellett most az is fokozott veszélyt jelent az utcán élők számára, hogy az éjszakai kijárási tilalom miatt kevesebben járnak az utcán, így kevesebb figyelem irányul a kint éjszakázókra, tehát kisebb az esélye, hogy segítséget kapjanak.

(Blikk, Mérce)

 

Címlapkép: Pixabay