Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3,1 milliárd forintos „karácsonyi ajándékot” kapott a fideszes vezetésű önkormányzat egy apró területért

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tavalyi év utolsó előtti napján, 2020. december 30-án utalt át a magyar állam 3,1 milliárd forintot a fideszes vezetésű V. kerületnek, hogy felújíttassa a Bástya utcánál található miniparkot.

A 24.hu információi szerint az igénylési nyilatkozatot december 21-én küldték meg a kerületnek, tehát az ügyletről kevesebb mint 10 nap alatt állapodott meg a kormány és a kerület. Az eljárás gyorsaságát jól szemlélteti, hogy a hirtelen jött költségvetési pénz miatt az önkormányzatnak visszamenőlegesen módosítani kellett a kerület 2020-as költségvetését.

Tavaly nyáron még az V. kerületi önkormányzat az új összegnek kb. egyharmadát, mindössze 1,3 milliárdot tervezett költeni a park felújítására, akkor még saját forrásból finanszírozva a beruházást.

A sajtóban eddig a Mammut szomszédságában megépített parkot nevezték az ‘évszázad beruházásának’, nem véletlenül, mivel rekordösszegből, 19 milliárd forintból épült.

Területarányosan azonban a Bástya utca minipark felújítása lehet az új rekordösszegű beruházás. A 24.hu számításai szerint ha a belvárosi parkot húszezres bankjegyekkel fednék le, akkor is több tízmillió forint maradna a parkra szánt összegből.

A parkot még 2008-ban a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el 400 millió forintért. Akkor a területet felvásároló cég szállodát szeretett volna építeni a közelben, azonban 2013-ra ez a cég bedőlt.

2016-ban a terület egy a jordán királyi családhoz tartozó céghez került, aki nem tudott megegyezni a kerülettel a terület birtokbaadásáról. Ekkorra már egy új rendelet értelmében nem lehetett szállodát építeni  a telken, csak mélygarázst, ezért a jordániai befektető elkerítette a park egy óvodához tartozó részét és lebontotta az ottani játszóteret.

Végül 2019 őszén 815 millióért vásárolta vissza a kerület a Bástya utcai parkot, a 2008-as összeg duplájáért.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás