Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kisajátítással szerezné vissza az V. kerületi önkormányzat a Rogánék által elmutyizott játszóteret

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az V. kerületi Bástya utcai óvoda játszóterét tegnap elkezdték lebontani. A telken sok évtizede játszótér áll, a területet a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el még 2011-ben egy ingatlanberuházás reményében.

A telket egy cég vásárolta meg, amely azóta felszámolás alá került, az ingatatlant pedig újra elárverezték. A hvg.hu információ szerint 2017-ben a jordán királyi családhoz tartozó cég lett a telek új tulajdonosa, amely szállodát akart építeni, erre azonban nem kapott építési engedélyt, ezért most egy mélygarázzsal próbálkozik – felszíni parkolóra ugyanis nem kaphat engedélyt.

Tegnap a tulajdonos emberei az óvoda udvara és a mellette lévő üres telek közti kerítést elkezdték lebontani. Ekkor a szülők és a munkások között szóváltás is kialakult, a hvg.hu-nak nyilatkozó szülők elmesélése szerint a munkások azt mondták, azt az utasítást kapták, hogy másnap reggelre üresnek kell lennie a játszótérnek.

kidobták a játszótér tábláját is. forrás: mérce

Néhány szülő bement a területre, hogy megnézzék, vajon hozzányúltak-e a játékokhoz, mivel a telket ugyan eladta az önkormányzat,

a játékok egy részét az óvodába járó gyerekek szülei vették az óvodának, amit nem rongálhat meg még a telek tulajdonosa sem.

Ekkor a tulajdonos megjelent és ordibálni kezdett a szülőkkel, illetve azzal fenyegetőzött, ha nem mennek el, hívja a rendőrséget. A tulajdonos a szülők elmondása szerint lökdösni kezdte az egyik anyukát, mire a többi szülő kiabálni kezdett, végül az egyik munkás állította le az agresszív férfit. A férfi később azt mondta a szülőknek, megpróbált megegyezni az önkormányzattal, de ott állítólag azt mondták, nem tudják, ki használja a telket.

Csonka Krisztián, az LMP kerületi képsielője szerint a Rogán vezette önkormányzatnak a telek eladása után „legkésőbb 2013-ban rá kellett jönnie, hogy nagyon rossz üzletet kötött, amikor a vevő cég csődbe ment, és a beígért fényes beruházási ígéretek is semmivé foszlottak.” Ezek után még lett volna lehetőség visszavásárolni a telket, de az önkormányzat nem pályázott rá, ekkor vette meg a jelenlegi tulajdonos 601 millió forintért.


Csonka szerint az önkormányzat azért nem indult a telekért, mert „nem szerette volna leírva látni ezt a két számot egymás mellett” – azaz, hogy 601 millióért vásárolta volna vissza a korábban 400 millióért eladott telket, több mint 200 milliós veszteséget generálva ezzel.

A jelenlegi tulajdonos állítólag hajlandó lenne eladni a telket az eredeti ár több mint kétszereséért – 850 millió forintért.

Az LMP képviselője szerint a kerületnek lenne pénze a kerület egyik utolsó zöldterületét jelentő játszótér megmentésére: tavaly 6 milliárd forintos tartaléka volt, ha pedig korábban 10 milliárdokat költöttek térkövezésre, akkor igazán nem okozhat gondot néhány száz millióért visszavásárolni a jtászóteret, hogy az óvodásoknak ne az egyébként is zsúfolt Károlyi-kertbe kelljen átsétálniuk.

Csonkáék kezdeményezni fogják egy vizsgálóbizottság felállítását, hogy kiderítsék, ki hol hibázott és miért került ki a kerület kezéből a zöldterület. További érdekesség, hogy a helyi képviselők folyamatosan azt szorgalmazták, hogy maradjon kerületi kézben a terület, amire szóban ígéretet is kaptak, a tények azonban mást mutatnak:

idén májusban a kerület működési engedélyt adott ki a tulajdonosnak, hogy parkolót építhessen a játszótér területén.

Csárdi Antal szerint ez a történet tökéletesen bemutatja, mit jelent az ingatlnmutyi a való életben. Úgy véli, az önkormányzatiság lényege veszett el ebben az ügyben: az önkormányzatnak el kell döntenie, hogy a beruházót vagy a helyieket képviseli.

Ezzel szemben Belváros-Lipótváros Önkormányzata ma közleményben reagált a játszótér körül kialakult konfliktusra. Az írják,

„Az Önkormányzat számos alkalommal kísérelt meg egyeztetést – a többször megtámadott felszámolási eljárás alapján a jelenlegi befektetőhöz került ingatlan jogi sorsának rendezése érdekében – mindezidáig sikertelenül.”

A közlemény szerint a képviselő-testület annak idején valóban azt a döntést hozta, hogy mélygarázs épülhessen a telken, de úgy, hogy a játszótér érintetlen maradjon.

„Ez a döntés 8 éve megszületett, világos, mivel a befektető ezt nem hajlandó figyelembe venni, az önkormányzat kénytelen a kisajátítás mellett dönteni.” –  írják.

A Képviselő-testület szeptember 20-án dönt az ügyről, majd ezt követően indulhat meg a kisajátítási eljárás, az óvodások addig is a Szerb utcai parkba járhatnak szabadtéri foglalkozásra.