Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem válaszolt az önkormányzat, a tulajdonos elkezdte lebontani a Bástya utcai óvoda játszóterét

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Bástya utcai óvoda az intézmény épületével szemben lévő kertjében egy férfi bontja az óvoda játszóterét. Szemben vele a óvodások játszanak, a szüleik pedig értetlenül nézik, mi történik. Ez a kép fogadott hétfő délután, miután Schiffer András a történtekről szóló Facebook-posztját meglátva én is odasiettem volt óvodám kertjéhez.

Losonczy Pál, a Jobbik kerületi önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, a Bástya utcai óvoda kertje egy közös ingatatlanon helyezkedik el egy parkolóval. Ezt a területet még 2012-ben adta el a Rogán Antal vezette önkormányzat, hogy a területen lévő szabadon használható játszóteret lebontsák, és az óvoda zárt kertje mellett felépüljön a parkoló.

Losonczy, aki beszélt az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, elmondta, hogy a területet 2012-ben egy cég vásárolta meg, amely azóta felszámolás alá került, az ingatatlant pedig elárverezték. Csonka Krisztián, az LMP helyi képviselője hozzátette, a kerület is licitált a parkolót és az óvoda játszóterét magában foglaló területért, de keveset ajánlottak, így egy befektető vette meg.

Ez a befektető küldte most rá az egyik emberét az óvoda kertjére, aki kihajította az óvoda tábláját a kerítésen, majd módszeresen elkezdte szétszerelni a bent lévő, az óvoda tulajdonában lévő játékokat.

Losonczynak az új befektető elmondta, azért kezdett ilyen drasztikus intézkedésbe, mert az önkormányzat nem ad ki neki építési engedélyt a parkoló területére. Hiába kereste az önkormányzatot személyesen és levélben is, nem válaszolnak neki. Pedig állítása szerint még azt is felajánlotta, hogy az óvoda kertjét térítés nélkül használhatná az önkormányzat.

Most ott tart a dolog, hogy szépen lassan a befektető embere bontja le az óvoda kertjében lévő játékokat és egyéb tárgyakat, a szülők pedig kétségbeeseten nézik a kerítésen kívül, hogy mi lesz a gyerekeik játszóterével.

 

Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának közleménye

a Bástya u. 1-11. ingatlannal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekre

Belváros-Lipótváros Önkormányzata a tegnapi napon a Bástya utcai ingatlannal kapcsolatban megjelent cikkekben, a pontatlan és valótlan állításokra reagálva a következő nyilatkozatot teszi:
Az Önkormányzat számos alkalommal kísérelt meg egyeztetést – a többször megtámadott felszámolási eljárás alapján a jelenlegi befektetőhöz került ingatlan jogi sorsának rendezése érdekében – mindezidáig sikertelenül.
Annak idején a képviselő-testület olyan döntést hozott, miszerint a befektető kizárólag mélygarázst építhet, a telek fölé nem építhet semmit, maradnia kell a játszótérnek. Ez a döntés 8 éve megszületett, világos, mivel a befektető ezt nem hajlandó figyelembe venni, az önkormányzat kénytelen a kisajátítás mellett  dönteni.
Ezt Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester javaslatára a Polgármesteri Hivatal munkatársai már elő is készítették a 2018. szeptember 20-án megtartandó Képviselő-testületi ülésre. A Képviselő-testület döntését követően indulhat meg a kisajátítási eljárás. Belváros-Lipótváros Önkormányzata tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy a Bástya utcai telek a kerületieké, az itt lakóké maradhasson.
A Városüzemeltető Kft. reagálva a kialakult helyzetre megoldást biztosít az óvoda játszóparkjának használata kapcsán átmenetileg felmerülő nehézségek kiküszöbölésére a szomszédos Szerb utcai parkban. Ennek köszönhetően az
óvodába járó gyermekek szabadtéri foglalkozásai is megoldhatóvá válnak.
Kiemelnénk, hogy eddig sem a befektetőtől, sem más személytől építési
engedélykérelem az Önkormányzathoz a Bástya utcai ingatlanra nem érkezett,
kizárólag egy telepengedély bejelentése történt meg.
Valótlan az az állítás, miszerint a befektető hiába kereste az Önkormányzatot
személyesen és levélben is és még választ sem kapott. Az igazság ezzel szemben
az, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzata dokumentáltan, többször is
megegyezési ajánlattal fordult a befektető felé, jelen jogi helyzet végleges
megoldása érdekében.
Téves továbbá az az állítás is, hogy a telekre az Önkormányzat egy multi-
funkciós sportközpont építését tervezi, hiszen – mint azt az előbbiekben már
jeleztük – a területen kizárólag mélygarázs építhető.
Megjegyezni kívánjuk, hogy egyes sajtó hírekkel szemben a gyermekek nem
voltak kint a játszótéren, így nem valós azon állítás, miszerint a munkások a
gyermekek alól bontották az ott elhelyezett játékot.