Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

UNICEF: A gyermekek az etióp polgárháború legfőbb áldozatai

Ez a cikk több mint 3 éves.

November óta tombol a polgárháború Etiópia Tigré tartományában, a vérontás, az etnikai tisztogatások, fizikai és szexuális erőszak, valamint az ezek nyomában járó éhínség a gyerekeket és a nőket sújtja a legjobban. Az UNICEF most a támogatókhoz fordul az etiópai és szudáni gyermekek megsegítéséért.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az etióp kormány, és a Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed miniszterelnök azután indított offenzívát, hogy a szövetségi államot – és korábban az országot – irányító Tigráji Népi Felszabadítási Front(TPLF) fennhatósága alatt álló helyi hatóságokat egy katonai bázis megtámadásával, és hadiraktárak kifosztásával vádolta meg. Az Amnesty International novemberben még több száz helyi civil lakos haláláról számolt be. A gyilkosságok feltételezhetően a TPLF  harcosaihoz kötődtek. A térségben jelenleg is két hadsereg, valamint számos fegyveres alakulat harcol egymással.

Az erőszak nem kíméli a civileket, a konfliktus minden nap szedi áldozatait a gyerekek között és a helyzet humanitárius katasztrófával fenyeget.

A Tigrében maradt 2,3 millió gyermek jelenleg elérhetetlen a nemzetközi szervezetek számára: az internetelérést lekapcsolták, a terület életveszélyes, és a segélyszállítmányok sem tudnak bejutni a térségbe.

Az elmúlt hetekben mintegy 30 ezer ember menekült a szintén szegény Szudánba, köztük 12 ezer gyerek.  Az elkövetkező napokban az UNICEF becslései szerint további mintegy 200 ezer ember lépheti át a határt. A szervezet és partnerei a menekült gyermekek életben tartását tűzte ki feladatául.

Többségük sokkos állapotban van az átélt borzalmaktól, a gyerekek egy jelentős részét elválasztották a szüleitől, az éhhalál a 90-es évek után újra százezreket fenyeget Etiópiában.

„Partnereinkkel azon dolgozunk, hogy minél előbb biztosítsuk számukra az életmentő támogatásokat, ivóvizet, élelmet, életmentő gyógyszereket. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyermekeket megvédjük a rájuk leselkedő veszélyektől, a gyerekkatonaságtól, a szexuális és a fizikai erőszaktól, valamint attól, hogy elszakítsák őket a családjuktól” –

mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Csak az etiópiai Shire városába 52 ezer menekült érkezett a konfliktuszónából, ők táborokban kaptak helyet. Shire városában nincs tiszta víz, nincsenek rendes mellékhelyiségek és zuhanyzók sem. Többen a lerombolt iskolák romjai közé menekültek. Az egészségügyi központokból csak néhány működőképes, azok is csupán részlegesen. Az áramkimaradások következtében a vakcinákat sem tudták hűteni, így a gyermekek immunizációját semmi nem teszi lehetővé .Az UNICEF és a Nemzetközi Vöröskereszt tartálykocsikkal szállítja az ivóvizet Shire városába. A szervezetek eddig eddig 655 tonna segélyszállítmányt juttattak el a térségbe, 465 ezer öt éven aluli gyereket vizsgáltak meg, ebből 2750 gyermeket életmentő terápiában kellett részesíteni. 137 ezer embert juttattak ivóvízhez és gyógyszerhez, valamint 5400 nő részesült tisztasági csomagokban.

Az UNICEF most arra kér mindenkit, hogy támogassa az életmentő akciót Etiópiában és a szomszédos Szudánban. A támogatók a szervezet oldalán tudnak hozzájárulni a mentőakcióhoz.

Címlapkép: Az UNICEF sajtóközleménye az Etióp polgárháborúról