Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Stop Erdoğan”-hirdetések jelentek meg New Yorkban, török önkormányzatok gyorsan szerelmet vallottak a vezetőnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Elhallgattatott Törökország Védői (Advocates for Silenced Turkey) török ellenzéki emberi jogi aktivista szervezet kezdeményezésére „Stop Erdoğan”-hirdetéseket lehetett látni múlt héten New York több pontján.

A kampány célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a török elnök kormányzása idején, és főleg a 2016-os puccskísérlet óta elkövetett folyamatos jogsértésekre. A bukott puccs után sorozatban gyártottak elnyomó intézkedéseket az országban, 2018-ban pedig alkotmánymódosítással olyan elnöki rendszert vezettek be, amelyből a legalapvetőbb demokratikus fékek és ellensúlyok is hiányoznak.

A törökországi kormánypárt, az AKP köreiben hatalmas felzúdulást keltett a plakátkampány:


… olyannyira, hogy nem csak, hogy az ország legfőbb ügyésze indított vizsgálatot az üggyel kapcsolatban, de több belföldi önkormányzat is úgy ítélte, mindenképp meg kell mutatnia nem múló szeretetét az autokrata elnök felé, és országszerte „Love Erdoğan”-táblákat helyeztek ki a legforgalmasabb elérhető közterekre:

A délkelet-törökországi Mardin tartomány Midyat kerületének polgármestere, Veysi Şahin annyira lelkes lett, hogy ő rögtön ötnyelvű táblát készíttetett, így a lakosok a török mellett rögtön kurd, asszír, arab és angol nyelven is megismerkedhettek az érzéseivel.

Midyat lakossága egyébiránt többségében kurd.

Can Dündart, a török ellenzéki Cumhuriyet korábbi főszerkesztőjét egy török bíróság épp nemrég ítélte távollétében terrorizmus támogatásáért, valamint katonai vagy politikai kémkedésért 27 év börtönre.

Az ellenzéki újságíró még 2016-ban menekült Németországba, miután újságja lehozott egy sztorit arról, hogy Törökország szír lázadóknak küldött fegyverszállítmányokat, és ezért a tényfeltárásáért kémkedéssel vádolták meg.

A tényfeltáró munka megjelentetése után az újságírót maga Erdoğan elnök fenyegette meg azzal, hogy „súlyos árat kell majd fizetnie”.

Európai Emberi Jogi Bírósága éppen pár nappal azelőtt utasította Törökországot, hogy engedje szabadon a szintén terrorizmussal vádolt Selahattin Demirtaş kurd baloldali vezetőt, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) bebörtönzött társelnökét. A bíróság Főkamarája a meghozott határozat szerint felszólította a török kormányt arra, „tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy Demirtaşt azonnal engedjék szabadon börtönéből.

Demirtaşt, aki a multietnikus, de kurd délen és Isztambulban, valamint Ankarában erős HDP-vel komoly áttörést ért el a 2015-ös választásokon, 2016-ban előzetes letartóztatásba helyezték, és „terrorizmussal”, valamint az országban illegális Kurdisztáni Munkáspártban való tagsággal vádolta meg, amit Demirtaş hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztva cáfolt, hangsúlyozta, hogy kizárólag a török törvények szerinti formában küzd a kurd területek és más nemzetiségek autonómiájáért pártjával együtt.

Pontosan egy nappal a strasbourgi ítélethirdetés előtt a török hatóságok Demirtaşhoz hasonló vádak alapján őrizetbe vették Leyla Güven kurd politikai vezetőt, a HDP vezető képviselőjét is. Güvent terrorizmus vádjával, nyáron már egyszer 22 év börtönre ítélték, miután júniusban az ő mentelmi jogát is visszavonta a bíróság. Nem sokkal később ezt az ítéletet további 14 évvel toldották meg.

A rendkívül kemény és évek óta tartó politikai üldözés nyomán a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

(Ahval News)