Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Távollétében ítélték 27 év börtönre egy török ellenzéki lap volt főszerkesztőjét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Can Dündart, a török ellenzéki Cumhuriyet korábbi főszerkesztőjét egy török bíróság terrorizmus támogatásáért, valamint katonai vagy politikai kémkedésért 27 év börtönre ítélte szerdán.

Az ellenzéki újságíró még 2016-ban menekült Németországba, miután újságja lehozott egy sztorit arról, hogy Törökország szír lázadóknak küldött fegyverszállítmányokat, és ezért a tényfeltárásáért kémkedéssel vádolták meg.

A tényfeltáró munka megjelentetése után az újságírót maga Erdogan elnök fenyegette meg azzal, hogy „súlyos árat kell majd fizetnie”.

A Deutsch Wellének nyilatkozó Dündar így fogalmazott az ítélet hallatán:

„Meg akartak büntetni emiatt az igaz történet miatt, és ugyanezzel a lendülettel más újságírókat is meg akarnak félemlíteni Törökországban, akik még hozzá mernek nyúlni ilyen kényes témákhoz. (…) Az igazságszolgáltatás majdnem teljes mértékben Erdogan kormányának ellenőrzése alatt áll, így nincs remény fellebbvitelre De el fogok menni az Emberi Jogok Európai Bíróságáig, és remélem, ki fogják mondani, hogy ez nem terrorizmus, hanem újságírás.”

Európai Emberi Jogi Bírósága éppen pár nappal ezelőtt utasította Törökországot, hogy engedje szabadon a szintén terrorizmussal vádolt Selahattin Demirtaş kurd baloldali vezetőt, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) bebörtönzött társelnökét. A bíróság Főkamarája a meghozott határozat szerint felszólította a török kormányt arra, „tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy Demirtaşt azonnal engedjék szabadon börtönéből.

Demirtaşt, aki a multietnikus, de kurd délen és Isztambulban, valamint Ankarában erős HDP-vel komoly áttörést ért el a 2015-ös választásokon, 2016-ban előzetes letartóztatásba helyezték, és „terrorizmussal”, valamint az országban illegális Kurdisztáni Munkáspártban való tagsággal vádolta meg, amit Demirtaş hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztva cáfolt, hangsúlyozta, hogy kizárólag a török törvények szerinti formában küzd a kud területek és más nemzetiségek autonómiájáért pártjával együtt.

Pontosan egy nappal a strasbourgi ítélethirdetés előtt a török hatóságok Demirtaşhoz hasonló vádak alapján őrizetbe vették Leyla Güven kurd politikai vezetőt, a HDP vezető képviselőjét is. Güvent terrorizmus vádjával, nyáron már egyszer 22 év börtönre ítélték, miután júniusban az ő mentelmi jogát is visszavonta a bíróság. Hétfőn ezt az ítéletet további 14 évvel toldották meg.

A rendkívül kemény és évek óta tartó politikai üldözés nyomán a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

Leyla Güven december 21-én kijelentette, politikai tevékenységét a börtönből is folytatni kívánja, az ország elhagyására, disszidálásra nem gondol.

(DW)