Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bajor miniszterelnök búcsút intett Orbánnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

A német kereszténydemokraták (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) hosszú ideje ápol szoros viszonyt Orbán Viktorral és a Fidesszel. A német politikában nem ritkán a CDU-nál is konzervatívabbként elkönyvelt CSU-nak nem csak a jobboldaliság, de a bajor-magyar üzleti kapcsolatok is fontos szempontot jelentettek ebben a barátságban, ahogy arra például a Direkt36 tavaly őszi oknyomozó riportja is rámutatott. (Bajorországban van például a magyar gazdaságban is meghatározó szerepet játszó Audi és BMW központja.)

A Fidesz kilépése az Európai Néppárt frakciójából azonban, úgy látszik, ezt a barátságot is megbontja. Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU vezetője pénteken a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozott az ügyről, és gyakorlatilag búcsút intett Orbán Viktornak.

Söder, aki sok elemző szerint nagy eséllyel pályázik Angela Merkel megüresedő kancellári pozíciójára is, úgy fogalmazott, véget kell vetni a Néppárton belüli limbónak.

A bajor kormányfő szerint azzal, hogy Orbán bejelentette egy európai jobboldali szövetség építésének szándékát, „végre búcsút intett az EPP-nek, illetve keresztény-demokrata értékeinek és gyökereinek”.

Söder úgy látja, nem szabad tartóztatni a Fideszt, nem szabad a pártcsaládon belüli felfüggesztését tovább nyújtani, hanem külön utakon kell elindulnia a két félnek.

Söder azt is kijelentette, az EPP a középosztály pártja, nem pedig egy jobboldali párt, és emiatt a Fidesszel nem lehetséges barátságos közösségvállalás a pártcsaládon belül.

A Fidesz szerdán jelentette be, hogy kilép a Néppárt európai parlamenti frakciójából, miután a frakció tagjai nagy többséggel egy olyan szabályt fogadtak el, amely lehetővé tette volna egész pártdelegációk kizárását a frakcióból. Orbán Viktor ezt a Fidesz ellen hozott intézkedésnek értékelte, így beváltotta korábbi ígéretét, és az elfogadás után kiléptette képviselőit.

A Fidesz ugyan továbbra is tagja az EPP-nek mint pártcsaládnak, igaz 2019 tavasza óta tagsága fel van függesztve. Az elmúlt napok nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy mindkét fél szeretné ezt a kapcsot is megszüntetni.

A Miniszterelnökség honlapján csütörtökön közzétett jegyzetében Orbán Viktor úgy fogalmazott, „az EPP végleg az európai baloldal csatolmányává vált”.

„Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik” – tette hozzá.

Péntek reggeli rádióinterjújában azt is elárulta, már a lengyel kormánypárttal, illetve Matteo Salvini Ligájával, és a szintén olasz szélsőjobbos Olaszország Fivéreivel is beszélt esetleges szövetségkötésről. A lengyel Jog és Igazságosság (PiS), illetve az Olaszország Fivérei az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióban, míg Salviniék az Identitás és Demokrácia (ID) névre hallgató képviselőcsoportban foglalnak helyet.

A Fidesz számára egyébként nem jelenthet nagy meglepetést a Néppártból való fokozatos kiszuszakolása, erről árulkodik az is, hogy az elmúlt hónapokban komoly összegeket, és a magyar állam diplomáciai apparátusát is egy olyan brüsszeli infrastruktúra kiépítésének szolgálatába állította, amely alkalmas lehet egy új, az EPP-től jobbra álló pártszövetség kialakítására. Erről az építkezésről a Szabad Európa magyar kiadásában jelent meg alapos oknyomozás még február elején.