Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidnyánszkyék a magyar színházi élet újabb intézményét szüntetnék meg a jelenlegi formájában

Ez a cikk több mint 3 éves.

A POSZT-ot (Pécsi Országos Színházi Találkozó) jelenleg rendező cég megszüntetését kezdeményezte a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrum Társaság, írja a Hvg360.

A lépés következtében a 2001 óta minden évben megrendezett fesztivál, amely a magyar színházi szakma fontos eseménye, jelenlegi formájában megszűnhet.

A POSZT lebonyolításáért felelős POSZF Nkft. tulajdonosi szerkezete 2012-ben változott meg, amikor a fesztivál tartalmát korábban kritizáló Vidnyánszky Attila cége, a Magyar Teátrum Társaság (MTT) bevásárolta magát a szervezetbe. A cégben onnantól kezdve egyharmad részen egyenlő arányban osztozott az MTT és a Magyar Színházi Társaság, kétharmad rész pedig Pécs város tulajdonában állt.

Innentől kezdve a fesztivál programját az MTT és a Magyar Színházi Társaság egy-egy küldötte válogatta össze. A válogatók, úgy tűnt, hogy jobbára vélt vagy valós elvárásokhoz igazodtak, értékelte a Mércének a Független Előadó-művészeti Szövetség társelnöke, Zubek Adrienn, aki szerint ez az eljárás fokozatosan ellaposította a rendezvényt, „kódolta a középszert”.

A Hvg360 cikke szerint se hozta el a békét a közös munka, „hol a produkciók előválogatóinak személyében, hol a zsűri tagjaiban nem tudtak megegyezni.” Idővel ezért a Magyar Színházi Társaság ki is szállt a POSZF Nkft–ből, így maradtak Vidnyánszkyék és az önkormányzat társtulajdonosokként a cégben. Szakmailag viszont teljesen az MTT dominálta a fesztivált.

Péterffy Attila pécsi polgármester a Hvg360-nak azt nyilatkozta, hogy az MTT két héttel ezelőtt a POSZF Nkft. taggyűlésén kezdeményezte a cég megszüntetését. Az MTT titkára, Szabó László szerint azért, mert a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”.

Szabó azt is állította, hogy a megszüntetésről az önkormányzattal közösen döntöttek. Péterffy ezzel szemben egészen mást állít: hogy „eszükben sincs” elengedni a POSZT-ot, és hogy inkább kivásárolná a város az MTT-t a cégből.

A Szabad Pécs értesülései szerint a cég megszüntetését az MTT egyoldalúan jegyzőkönyvbe mondta a hivatkozott ülésen, de a pécsi városvezetés ezt nem szerette volna és nem is szavazta meg a megszüntetést. A lap szerint a cél az, hogy „a POSZT-ot megmentse Pécs, a fesztivál neve is megmaradjon, persze megújuljon, felfrissüljön.” Problémát jelenthet, hogy a cégben minden döntéshez 75%-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé – tehát az önkormányzat semmiről se dönthet az MTT beleegyezése nélkül.

A pécsi önkormányzat a Szabad Pécsnek eljuttatott közleményében állítja, hogy az MTT a legutóbbi taggyűlésen deklarálta, hogy „a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.” Mindeközben március végén lenne esedékes az új ügyvezető kiválasztása.

Tehát a város nem akarja elengedni a POSZT-ot, emiatt vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, de ha Vidnyánszkyék nem hajlandók eladni a részesedésüket a cégben, akkor megakadályozhatják, hogy a fesztivált a jelenlegi formájában meg lehessen rendezni.

Péterffy szerint a színházi találkozó „a város egyik fontos kulturális brandje”, és a város „továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel.”