Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Falus Ferenc: „Az egészségügyi ellátórendszer összeomlott”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szabó Timea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke szerdán délután online járványügyi fogadóórát tartott Falus Ferenccel, volt országos tisztifőorvossal.

Falus Ferenc a beszélgetés során elmondta, hogy 2021. március 2-a az „egészségügyi ellátás fekete napja” volt. Ugyanis a volt tisztifőorvos nézete szerint az egészségügy átszervezése „esztelen” módon zajlott.

Falus ezzel arra utalt, hogy – amint ezt a Mérce is megírta – az új egészségügyi jogviszony aláírásának utolsó napjáig teljes bizonytalanság uralkodott az egészségügyben.

Falus Ferenc nem osztotta Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató meglátását, aki „óriási eredménynek” nevezte, hogy az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését.

Úgy látja, hogy az az 5.500 személy, aki nem írta alá a szerződést, az orvosszakma legképzettebb tagjai közé tartozik, s ők etikai megfontolásból nem kívánnak betagozódni „a parancsuralmi rendszerbe” olyan körülmények közt, „amelyben ugyan a fizetést emelték, de a tárgyieszköz-ellátást és a fogyóeszközökkel való ellátottságot nem növelték, s így a kórházi fertőzések megállítására sincsen mód”.

A volt tisztifőorvos megjegyezte, hogy már a járvány előtt is hiányzott 3-4 ezer orvos az alapellátásból, s a kisegító személyzet sem volt elegendő. Félő, hogy a magánellátás képtelen lesz alkalmazni a közellátásból kiesett orvosokat, s ez ahhoz vezet, hogy még többen vándorolnak külföldre.

Falus Ferenc a koronavírus új mutációiról is beszélt. Megemlítette, hogy a brit variáns vélhetőleg Szlovákiából került Magyarországra, a dél-afrikai pedig Tirolból. De erről keveset tudni, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ „titkolózik”.

Falus úgy tapasztalta, hogy „rendkívül sok a beteg”, a „kórházak majdnem megteltek betegekkel”, s nézete szerint vélhetőleg 15-17 nap múlva még nagyobb lesz a baj. Emlékeztetett rá, hogy nap nap után 200-an kerülnek kórházba a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Úgy látja, hogy a kormány késlekedik az újabb intézkedések bevezetésével. A „Maradj otthon!”-programot újra kellene indítani, s szigorú karanténra lenne szükség – mondta el Falus.

Ám mindezzel még nem mondott el „minden rossz hírt” a volt tisztifőorvos.

Hiszen, mint beszámolt róla, kedden az országos tisztifőorvos nevében Paphalmi Rita főosztályvezető kiadott egy 8 oldalas utasítást a betegek kórházba szállításával kapcsolatban, amelyben benne foglaltatik, hogy „ha egy kórház bejelenti, hogy nincsen kapacitása a beteg fogadására, akkor a mentőszolgálat dönt, hogy Budapesten és Pest megyében hová kerül a beteg”. Ám ha az egész megyében egyetlen kórház sem képes fogadni a belgyógyászati beavatkozásra szoruló pácienst, akkor mégis abba a kórházba kerül, amelyben „nem adottak az ellátás lehetőségei”.

Falus a dokumentumot úgy értékeli, hogy az nem szól másról, mint hogy

„a területi ellátási rend fölbomlott”, a belgyógyászati ellátás akadozik, hovatovább ez a dokumentum „az első hivatalos elismerése annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer összeomlott”.

„Egyszerűen bűn ebben a helyzetben belenyúlni az egészségügyi ellátórendszerbe”, összegezte az elgondolásait Falus, aki attól tart, hogy az átszervezés keltette zűrzavar nagyobb problémákat fog okozni, mint maga a járvány.

A beszélgetés itt újrahallgatható:

Járványügyi fogadóóra Dr. Falus Ferenc korábbi tiszti főorvossal.

Járványügyi fogadóóra Dr. Falus Ferenc korábbi tiszti főorvossal.
Főbb témáink: Mit lehet tudni a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagokról? Bízhatunk a keleti vakcinákban? Mikor kerülünk sorra az oltási tervben? Lehetséges, hogy összeomlik az egészségügy a harmadik hullám közepén az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt?

Publiée par Szabó Tímea sur Mercredi 3 mars 2021

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt