Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tudja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hányan halnak meg koronavírusban megyénként

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) a 444, hogy megtudja, megyei bontásban hány koronavírus fertőzött halt meg tavaly szeptembertől mostanáig naponta. A kérdésre csak határidőn túl adott választ az állami intézmény, mely szerint nem rendelkeznek a kért adatokkal ilyen bontásban, kizárólag az adatkérés teljesítése érdekében pedig nem kötelesek adatgyűjtésre vagy a rendelkezésre álló adatok alapján új adatsor előállítására. Az NNK válaszából nem derült ki, hogy a napi vagy a megyei bontás haladja-e meg a szervezet statisztikai kapacitásait – írja a lap.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az operatív törzs honlapján naponta frissítik a budapesti és a vidéki halottak számát, vagyis valamiféle területi adat biztosan rendelkezésre áll. A kért adatokról azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sem közöl semmit, csupán az összesített megyei halálozási adatokat közli, ami nem tartalmazza, mennyien voltak koronavírusosak, holott vannak figyelemreméltó számok: Szabolcs megyében például 69 százalékkal többen haltak meg 2020 utolsó három hónapjában, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban.

Eddig sem volt könnyű megszerezni az (elvileg közérdekű) koronavírus-adatokat: mint arra a lap is emlékeztet, novemberben nem adták ki az intenzív osztályon ápolt koronavírusos betegek számát, az intenzíves betegek halálozási arányát és az ápoló-beteg arányt sem, illetve a kínai és az orosz vakcina szerződései sem nyilvánosak.

Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, a járványadatokkal kapcsolatos adatigénylések tömeges elutasítása miatt pert indított az NNK ellen a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ október 21. óta  minden nap új közérdekűadat-igénylést küldött a járványügyért felelős NNK-nak, hogy adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól, a népegészségügy azonban rendre megtagadta az érdemi válaszadást, így nem váltak megismerhetővé a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb statisztikák sem. A jogvédők úgy vélik, az állami szerv a legkisebb erőfeszítést sem tette annak érdekében, hogy az adatigénylésnek eleget tegyen.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán