Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Agyonlőttek egy nőt a rendőrök a mianmari tömegtüntetések során

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy tüntető nő életét vesztette, amikor a rendőrök a tömegbe lőttek a ma is változatlan intenzitással folytatódó mianmari puccs elleni tömegtüntetések alatt. A rendőrség az egyre nagyobb tömegre egyre inkább erőszakos eszközökkel válaszol a fővárosban, Yangonban és Mandalay-ben is.

A haláleset egy másik, kisebb városban Monywában történt, ahol a fokozott könnygáz és vízágyú mellett a rendőrök gumibotokkal is a tiltakozókra rontottak. A fővárosban több videófelvétel is mutatja, ahogy a rendőrök éleslőszerrel töltött fegyverekkel fordultak a tüntetések melletti bámészkodók felé is, a helyi média jelentései szerint pedig minden tüntetésen nyílt tűzparancs is érvényben van.


A reggeli órákban, Yangon központi területén gyülekező tüntetőket pedig a rendőrség folyamatos, tömeges letartóztatásokkal oszlatja, ezért a gyülekező tiltakozók ilyenkor szétszélednek, a rendőrség pedig a nyomukban próbálja a csoportokat tovább oszlatni. Volt azért kivétel is: egy nagyobb fővárosi tömeghez dudáló autósok is csatlakoztak, és együtt vonultak fel, amikor a rendőrség őket is brutálisan megtámadta. Független jelentések szerint országszerte csak a mai napon mintegy 700 embert tartóztattak már le a katonai rezsim által irányított rendőri alakulatok.

Az államcsíny után is maradtak olyan mianmari állami vezetők is, akik szembeszegültek a katonai rezsimnek. Az ország ENSZ-nagykövete, Kjav Mo Tún akit még a választott kormány nevezett ki, például ma a nemzetközi közösség segítségét kérte, és azt, ítéljék el a puccsot és lépjenek fel a mianmari hadsereg ellen is. Bejelentése után nem sokkal a rezsim által ellenőrzött állami televízió be is jelentette Tún elküldését, mivel „visszaélt a pozíciójával és hatalmával.”

Az eltávolított és bebörtönzött Ang Szan Szu Kjí az addig kormányzó Nemzeti Liga vezetője és az ország elnöke eközben párttársai szerint ismeretlen helyre került eddig fenntartott háziőrizetéből. A puccsista katonai rezsim bírósága Szu Kjít azzal vádolja, többek között, hogy visszaélt hivatalával, amikor „illegálisan importál walkie-talkiekat” Mianmarba. Ezenkívül pártját megalapozatlanul választási csalással vádolta, miután győztek a választáson, ezek után vették át a hatalmat az országban.

Az ország népének jelentős azonban továbbra is a választott, a hadsereggel bátran szembeszálló, de nacionalista elnöke mellett áll, a megfélemlítések ellenére vasárnapra pedig újra óriásdmeonstrációt terveznek az ország utcáin és terein. A dolgozók pedig általános sztrájkot is hirdettek.

 

Címlapkép: Myanmar Now, Twitter