Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs megállapodás a makói Continentalnál, a munkáltató nem válaszolt a sztrájkkövetelésekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

A munkáltató nem adott választ a sztrájkkövetelésekre, így hétfőn újabb tárgyalás vár a Makói Gumiipari Szakszervezetre (MGSZ) a Continental helyi üzemében, ahol szerdán 24 órás sztrájkot tartottak.

Az MGSZ Facebook-oldalára pénteken felkerült tájékoztató szerint a cég nem akart közvetlenül a sztrájkot kezdeményező szakszervezettel (az MGSZ-szel) alkut kötni, hanem mindenképpen másik két, a telephelyen jelen lévő, de a sztrájkövetelések megfogalmazásában részt nem vevő érdekvédelmi csoportot bevonva kívánt volna megállapodni a sztrájkkövetelésekben.

Mivel magát a sztrájkot az MGSZ szervezte, és a sztrájkköveteléseket is ők fogalmazták meg, álláspontjuk szerint addig nincs értelme a másik két szakszervezet (CDFSZ, MTSZSZ) bevonásának, amíg az MGSZ és a munkáltató közt nincs konzsenzus.  Az MGSZ ugyanakkor felajánlja a CDFSZ-nek és az MTSZSZ-nek, hogy egy-egy fővel ők is képviseltessék magukat a sztrájkbizottságban a következő tárgyalás(ok)on.

Mint az MGSZ fogalmaz, ők a jövőbeli kollektív szerződés tartalmáért harcolnak, a céljuk pedig az, „hogy legyenek benne olyan rendelkezések, amelyeket békés egyezetetgetésekkel nem lehetett korábban elérni”.

A Népszava értesülése szerint a Continental makói gyárában létrejött sztrájkbizottság megkezdi a határozatlan idejű sztrájk előkészítését – ezt Radics Gábor, Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke közölte a lappal.

A makói gumigyár munkásainak küzdelméről több alkalommal is írtunk a Mércén. A dolgozók először február 17-én tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot. Ezt az indokolta, hogy a munkáltató hosszú hónapokig nem tett eleget a munkások követeléseinek. A Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárában a cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta az addig érvényben lévő kollektív szerződést, amely miatt most kontroll nélkül emelheti a túlmunka mértékét – és a szakszervezet szerint él is ezzel a lehetőséggel. Mivel a figyelmeztető sztrájk eredménytelen maradt, a munkások február 20-án már 8 órás sztrájkot szerveztek, 24-én (szerdán) pedig 24 órás munkabeszüntetést.