Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sietve íratnák alá a SOTE orvosaival az új szolgálati jogviszony-szerződést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sebtében, sokszor rendes elolvasás nélkül próbálják a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kórházi- és klinikai orvosaival és szakdolgozóival aláíratni az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A járvány idején, kormányrendeletben, jelentős béremeléssel együtt bevezetett jogviszony a közalkalmazotti státuszt váltja esetükben.

A szerződés főleg azért ütközött nagy ellenállásba mert aláírása gyakorlatilag ellehetetleníti a munkahelyváltást, mintegy „röghöz köti” az orvosokat, ezentúl pedig a közalkalmazotti státusszal eddig járó kompenzációs előnyök jó részét is elveszi.

Részben ennek tudható be, hogy a SOTE-n a Semmelweis Érdekvédő Szövetség (SÉSZ) tájékoztatása szerint sietve, kellő időt nem adva próbálják aláíratni a papírokat mindenkivel, akivel csak tudják, a végső szerződéskötési határidő ugyanis február 28. 24.00 óra.

A SÉSZ honlapján közzétett felhívásban viszont arra bátorítják az orvosokat és szakdolgozókat, éljenek jogaikkal, kérjék el a szerződést és tanulmányozzák át jó alaposan azelőtt, hogy aláírnák azt.

Mint fogalmaztak,

” A szerződést hazaviheted, átolvashatod, és ha úgy döntesz, hogy aláírod akkor beszkennelve, vagy lefényképezve is beküldheted emailben. Az eredeti szerződésedet pedig  március elsején, hétfőn  is leadhatod! A SÉSZ azt tanácsolja mindenkinek, hogy a törvény által az aláírásra biztosított határidőt kihasználva, nézze meg a holnapi online dolgozói fórumot, és csak azután döntsön.”

Az egészségügy átalakításának kockázatai a járvány közepén

Az egészségügyi szolgálati jogviszony mint kategória megalkotása csak részben egészségpolitikai lépés. A közalkalmazotti törvény kiüresítése, komplex ágazatok törvény alóli kivonása már régóta zajló folyamat.

Nagy Gyöngyi korábbi írását a helyzetről itt olvashatják el.

Szerkesztőségünkhöz eljutott belső információk szerint az érintettek közül ugyan sokan jelezték, hogy nem elégedettek a szolgálati jogviszony feltételeivel, mégis alá fogják írni azt:

„nagyon nagy a felzúdulás, de látni kell, hogy az emberek jelentős részének ez a szakmája, élete, erre esküdtek fel, ezért én azt gondolom hogy a többség alá fogja írni ezt minden hátrányával együtt.”

-mondta egy, az egyetem helyzetére rálátó forrásunk.

Megerősítették a SÉSZ közleményének azt az információját is, hogy a kialakult helyzet miatt a SOTE HR-osztályának munkatársai számos alkalommal sietve, a dolgozókra nyomást gyakorolva akarják aláíratni a szerződéseket. A nekünk nyilatkozó forrás erről úgy beszélt, noha a mostani jogviszony-átalakulásban a fővárosi orvosi egyetem, amely nemrég ugyancsak elfogadta a vagyonkezelő alapítványi modellváltást „egyfajta békés sziget a viharos tengeren.”

A kormányzat ugyanis a SOTÉ-nak a jogviszonnyal kapcsolatban egyéni elbánást biztosított. Az egyetem ugyanis nem teljes egészében tartozik az Országos Kórházi Főigazgatóság hatálya alá, mint a legtöbb városi és megyei kórház, ezeken a helyeken az összes dolgozó, nemcsak az orvosok azonnali hatállyal elveszítik közalkalmazotti státuszukat, amint aláírják az új, szolgálati jogviszonyt.

A közalkalmazotti státusz ugyan éppen a SOTE modellváltásával itt is jelentősen visszaszorul, a szolgálati jogviszonyt viszont egyelőre csupán az orvosoknak kell aláírnia.

Az egyetemen működő érdekvédelmi szövetség és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége a tisztább kép érdekében február 24-én, 18 órakor ezért online fórumot is tart, ahol többek között Merkely Béla, a SOTE rektora, Pavlik Lívia kancellár és Szabó Attila rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke is válaszolnak majd az érdeklődő orvosok és szakdolgozók kérdéseire.

Ahol a fővárosi Semmelweis Orvostudományi Egyetemen fennálló speciális helyzet nem jött létre, ott még az is megtörtént, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyt teljes kórházi osztályok utasították el, így tett a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház traumatológiai és kézsebészeti osztálya is tegnap.

A Népszava szerda reggeli cikke szerint már biztosan kijelenthető, hogy az új jogviszonnyal szembeni ellenérzések az ország minden pontjára jellemzőek.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás