Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A számmisztika és az elszántság hajtotta a mianmari tüntetőket, az egész ország leállt hétfőn

Ez a cikk több mint 3 éves.

A három héttel ezelőtt elkövetett katonai puccs óta a legnagyobb méretű tömegtüntetéseket tartották hadsereg uralma ellen tiltakozók, és országszerte általános sztrájk zajlott hétfőn Mianmarban – írja beszámolójában a The Guardian.

A szükségállapotot hirdető haderő, a Tatmadaw egyértelmű erőszakos fenyegetése ellenére hatalmas tömegek gyűltek össze Jangonban, Nepjidában, Mandalajban és számos más városban:


A tüntetések alapvetően békésen zajlottak, noha több, a közösségi médiában terjedő képes és videós bejegyzés tanúsága szerint Nepjidában közel kétszáz embert tartóztattak le, ilyen magas számra pedig a puccs napja óta nem volt példa.

A 2022.02.22-es dátumot szimbolummá emelve az „öt kettes forradalmának” kezdték nevezni a hétfői tömegtüntetéseket a mianmariak, méghozzá a harminchárom évvel ezelőtti, ugyancsak demokráciát követelő demonstrációk analógiájára, amikor is 1988. 08. 08-án szintén tömegek vonultak ki, hogy a politikai elnyomás ellen tiltakozzanak.

A biztonsági erők akkor tüntetők ezreit ölték meg.

Hétfőn Yangonban diákok, munkások és aktivisták tömegei gyülekeztek a város főterének közelében, ahol a biztonsági erők barikádokat emeltek és vízágyúkat helyeztek készenlétbe:


Miután az országos általános sztrájk következtében szinte bolt – beleértve a nagy külföldi üzletláncokat is – bezárta kapuit hétfőn, a nap folyamán a tüntetők egymásnak osztogattak vizet és élelmet.

A február 1-jén zajlott puccs óta szinte minden nap folyamatosan tüntetések zajlanak az egész országban, munkások tömegei kezdtek sztrájkba az országos méretű engedetlenségi mozgalom keretében. Helyszíni beszámolók szerint az országban folytatódnak az előállítások, több alkalommal pedig szinte teljesen szünetelt az internetszolgáltatás is.

A demonstrációknak eddig összesen három halálos áldozata van: köztük egy fiatal férfi és egy kamaszfiú, akikkel szombaton végzett a rendőrség, amikor éles töltényekkel kezdtek tömegoszlatásba. Szemtanúk szerint a biztonsági erők még a sérülteket kórházba szállító mentőautókra is tüzet nyitottak. Egy nappal korábban egy fiatal bolti eladónőt talált el a fején egy lövedék, aki mindössze húszévesen halt bele sérüléseibe.

A The Guardian által idézett helyszíni megszólalók szerint a tiltakozókat nem hogy nem rettentette el három társuk meggyilkolása, hanem csak határozottabbá váltak tőle. A beszámolók szerint eltökéltek abban, hogy békésen folytassák a tüntetéseket annak ellenére is, hogy a hadsereg provokálni akarja a tüntetőket, hogy polgárháborús viszonyokat szítson, és legitmálja a saját maga által alkalmazott erőszakot az állampolgárokkal szemben.

Tömegtüntetés a mianmari Mandalajban 2022. február 22-én. Forrás: Twitter.com/YadanarThanNai2

A dél-kelet-ázsiai országban azóta tartanak a nagyszabású utcai demonstrációk, hogy február elsején a mianmari haderő, a Tatmadaw átvette a hatalmat a választott civil kormányzattól, annak legfontosabb vezetőit, köztük Aung Szan Szú Kji kormányfőt pedig hamis vádakkal őrizetbe vette.

Az MTI beszámolója szerint az Európai Unió külügyi tanácsa hétfői ülésén elítélte a Mianmarban február 1-jén végrehajtott katonai puccsot, és felszólított az azt követően kihirdetett szükségállapot azonnali megszüntetésére, illetve a törvényes polgári kormányzés helyreállítására.

A felszólítást az helyezi érdekes fénytörésbe, hogy – mint arról a The Guardian nyomán a Mérce is beszámolt – korábban az EU is segített a demokráciapárti tüntetők ellen most fellépő mianmari rendőrség kiképzésében. A 2012-ben indult Mypol névre hallgató tréningprogram nemcsak kiképzéssel, de felszereléssel is támogatta a dél-kelet-ázsiai ország rendőrségét.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az ülésező külügyminiszterek hétfőn elfogadott állásfoglalásukban felszólították a katonai hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül bocsássák szabadon Vin Mjint elnököt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint mindazokat, akiket a puccsal kapcsolatban őrizetbe vettek vagy letartóztattak. Kijelentették, hogy az EU készen áll arra, hogy a katonai puccsért közvetlenül felelősöket és gazdasági érdekeiket sújtó korlátozó intézkedéseket fogadjanak el. Az EU ugyanakkor a helyzet alakulásának fényében folyamatosan mérlegelni fogja valamennyi szakpolitikai eszközét, ideértve a fejlesztési együttműködésre vonatkozó politikáját és a kereskedelmi kedvezményeit is – közölték.

(The Guardian, MTI)