Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidnyánszky az SZFE távozó oktatóiról: „Lelkük rajta!”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyszerre mondott fel február 19-én, pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonhat oktatója: a 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Független Szabad Egyetem közleményében megnevezett oktatók felmondták munkaviszonyukat az egyetemmel, nem írták alá szerződésüket a következő félévre, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában.

A most felmondott oktataók névsora: Ari Zsófia, Bagossy László, Báron György, Bodor Johanna, Csató Kata, Csizmadia Tibor, Dávid Attila, Fekete Ádám, Földényi F. László, Gábor György, Garai Judit, Gigor Attila, Gimesi Dóra, Kárpáti Péter, Kovács D. Dániel, Nagy Zoltán, Németh Gábor, Pálfi György, Róbert Júlia, Ruttkay Zsófia, Sellő Hajnal, Schulze Éva, Schwechtje Mihály, Szórád Máté, Tóth Péter, Upor László.

A korábban és a mostani felmondással távozó tanárokról is elmondta véleményét Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) szeptember 1-je óta működtető alapítvány kuratóriumi elnöke egy hétfőn megjelent interjúban, akit a felvételi jelentkezési időszak lezárultának aprópójából kérdezett a kormányközeli Magyar Nemzet. A Nemzeti Színház igazgatója úgy fogalmazott az oktatók távozásáról:
„Nem küldtünk el egyetlen tanárt sem. Maguk döntöttek a távozásuk mellett azok, akik otthagyták az osztályaikat. Lelkük rajta! Én mást gondolok a tanári felelősségről. Persze sokan csupán szóban távoztak, és akkor is oktattak, amikor a járvány miatt már csak online lett volna szabad. „
Az oktatók egy szűk csoportja pedig ennek az ideológiai háborúnak az eszközévé tette a diákokat, veszélybe sodorva azok jövőjét, sorsát, karrierjét – mondta ugyancsak a távozó és/vagy  tiltakozó tanárokról Vidnyánszky.

Ismeretes, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel került új, alapítványi fenntartásba, amelynek kuratóriumát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti. A kormánypárti kiszervezés ellen a tanári kar sorozatos lemondással, a diákok pedig két hónapig tartó egyetemfoglalással válaszoltak, amelyet aztán a járványhelyzet romlása miatt függesztettek fel.

Vidnyánszky azzal érvelt az SZFE renoméjának a sértetlensége mellett, hogy a történtek ellenére az ő kalkulációi szerint többen fognak felvételizni, mint tavaly: mint mondta, a felvételi vizsga jelentkezési díját befizetők számát ismeri az intézmény vezetése, ez pedig közel 1200 fő, azaz szerinte majd hetven fővel, öt százalékkal több a 2020-as adatnál. Mindössze négy fő hagyta el az egyetemet a kuratóriumi elnök szerint, de többen vannak, akik passziváltak, de úgy véli, feltétlenül a változás miatt, hanem a járvány okán.

A Vidnyánszky által közölt számokat a HVG.hu hétfői cikke árnyalja: mint írják, ahogy az a felvi.hu statisztikáiból látható, tavaly 1390-en jelentkeztek az SZFE-re, ehhez képest a „közel 1200” nagyjából 15 százalékos visszaesést jelentene, ugyanakkor Vidnyánszky nem a jelentkezések, hanem a jelentkezők számáról beszél, noha egy személy több szakra is jelentkezhet. (Bár a díjat szakonként kell megfizetni, így nem egyértelmű a HVG olvasatában sem, hogy Vidnyánszky pontosan fogalmazott-e, és valóban emberenként, nem díjanként számol-e.)

Ugyanakkor ha nem a tavalyi évhez hasonlítjuk a számokat, akkor jobban láthatóvá válik a különbség az új és a korábbi adatok között:  tavaly ugyanis csak 82 hallgatót vettek fel az egyetemre, idén viszont rengeteg szak indul (a tavalyi 7-hez képest több mint kétszer annyi, 16), amelyekre összesen legfeljebb 125 hallgató nyerhet felvételt.

2019-ben voltak hasonlóak a számok: akkor 128 felvételizőt vettek fel, ekkor 2035-en felvételiztek az SZFE-re. Ehhez képest most a HVG számításai szerint 42 százalékos lenne a visszaesés, ha a csaknem 1200 a jelentkezések számát mutatná.

A kuratóriumi elnöke arról is beszámol az interjúban, hogy az Emmi úgy döntött, február 25-től újrakezdhetik a gyakorlati órákat. (Csak azok az egyetemek kapták meg azonban ezt a lehetőséget, amelyek a gyakorlati oktatás miatt ezt kérték.)

A Nemzeti direktora kommentálta az erzsébetvárosi Damjanich utcai felújított épület ügyét is, amelyet úgy tűnt, használatba vehetnek az ellenálló egyetemi polgárok: szerinte a VII. kerületi önkormányzat döntése az épület bérbe adásáról – amelynek használatáról az SZFE-blokádban résztvevő, sztrájkoló diákok azóta lemondtak –  „olyan politikai húzás”, amely „hatszáz zeneiskolás gyerek kárán valósul meg”.

Mint ismert, A FreeSZFE nyílt pályázat útján nyerte el az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában lévő, nemrégiben felújított épület bérleti jogát, ám nem sokkal később a kerületben illetékes fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István arra hivatkozva vádolta meg őket „balliberális erőszakkal”, hogy az épületet a korábbi, kormánypárti kerületvezetés a Molnár Antal Zeneiskola számára újította fel. Niedermüller Péter jelenlegi polgármester ezt úgy kommentálta, a korábbi városvezetés informális és átláthatatlan ígéreteit nem ismeri, a zeneiskola ugyanakkor nem indult el az épület bérleti jogáért kiírt nyílt pályázaton.

A FreeSZFE Egyesület egyébként vasárnap arról számolt be Facebook-oldalán, hogy magánemberek ideiglenesen felajánlott tereiben folytatják a munkát, így nekik köszönhetően a frissen felújított hetedik kerületi épületbe, melynek bérleti jogáról a múlt héten lemondtak, nem kell erre a rövid időre sem beköltözniük. Azt írják, remélhetőleg hamarosan megtalálják és sikeresen meg is pályázzák azt az épületet, amely otthont jelent majd számukra.

A Magyar Nemzet-interjúban Vidnyánszky arról is beszélt, „nemzetközi hadjárattól”  tartva több új tanár nevét inkább nem mondták el a nyilvánosságnak.

(Magyar Nemzet, HVG, Free SZFE Facebook)

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI