Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befejezik sztrájkjukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói

Ez a cikk több mint 1 éves.

101 nap után befejezik a sztrájkolást az SZFE oktatói: úgy érzik, hogy nincsen kommunikáció és így sehová sem vezet tiltakozásuk – az ellenállást viszont folytatják, írja a HVG.

Az oktatók arról számoltak be, hogy levelet kaptak Szarka Gábor kancellártól, valamint Novák Emil általános rektorhelyettestől, amelyben azt írták:

a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat.

A két vezető szerint a sztrájkolók követelései ugyanis az egyetem fenntartójához szólnak, és ők munkáltatókként nem érintettek.

Arra viszont felszólították a sztrájkbizottságot és az oktatókat, hogy február 22-én délután négy óráig igazolják, hogy sztrájkköveteléseiket az egyetem főállású munkavállalóinak többsége támogatja, ugyanis csak így képviselhetik demokratikusan a munkavállalói közösséget a fenntartóval szemben. Ugyanilyen módon és ugyanilyen határidővel kérik annak megerősítését is, hogy a sztrájkbizottság tagjai személyükben is bírják az egyetem munkavállalói többségének bizalmát.

Zeller Judit, a TASZ jogásza ezzel kapcsolatosan viszont azt nyilatkozta a lapnak: nincs olyan előírás, hogy egy sztrájkbizottságnak igazolnia kelljen, hogy a dolgozók hány százaléka támogatja a követeléseket.

Szerinte a két vezető azért kér ilyen igazolást, hogy munkáltatóként ne kelljen érdemi lépéseket tenniük, és „ebben a formális jogászkodó tevékenységben meg lehessen maradni.”

Az oktatók úgy döntöttek, hogy ezek után a munkabeszüntetésnél hatásosabb és érvényesebb eszközöket keresnek az ellenállásra.

Még tavaly júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját. A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást, és vonják be az egyetemet is, több oktató pedig felmondott.

A rekord hosszúságú egyetemfoglalás végül akkor zárult le fizikai valójában, amikor november elején a kormány bejelentette, az egyetemeket és főiskolákat a koronavírus terjedésére tekintettel bezárják. Ekkor a diákoknak is ki kellett költözniük, később pedig az új kuratórium és Szarka kancellár is azzal fenyegette meg az egyetemfoglalásban résztvevőket, nem fogadják el őszi félévüket, holott az oktatás az intézményben folyamatos volt, csupán az új vezetőket nem eresztették oda be.