Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó Péter közbenjárását kérik jogvédők a kutatása miatt fogva tartott CEU-s diák ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Egyiptom magyarországi nagykövetéhez fordult segítségért az Amnesty International magyarországi szervezete annak a CEU-s diáknak ügyében, akit  február 1-jén elraboltak és azóta is fogva tartanak az egyiptomi hatóságok.

Ahmed Samir Santawy kutató a CEU antropológus hallgatója Bécsben, kutatásában a nők jogaira és a reproduktív jogok egyiptomi helyzetére fókuszál. Mióta 2019 szeptemberében megkezdte tanulmányait az egyetemen – eredetileg Budapesten – az egyiptomi hatóságok minden el- és hazautazásakor kikérdezték az utazása céljáról és a tanulmányairól a Kairói Nemzetközi Repülőtéren.

Legutóbbi hazaérkezésekor, 2020 decemberében is kihallgatták, majd januárt 23-án több maszkos, felfegyverzett rendőr tört be Samir családjának otthonába, miközben a férfi nem volt otthon. Házkutatási és letartóztatási parancs nélkül lefoglalták a ház biztonsági kameráinak felvételét, majd indoklás nélkül utasították Samirt, hogy jelenjen meg a Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) irodájában.

Megjelenését követően február 1-én letartóztatták, február 3-án egy másik rendőrségre szállították, ahonnan 4-én a nemzetbiztonsági szolgálat egy ismeretlen helyre vitte tovább. Itt fogva tartották, majd február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) irodájába szállították át. Ez idő alatt ügyvédeinek és családjának sem árulták el, hol van, elmondása szerint a hatóságok bántalmazták, sérüléseiről azonban nem kérhetett igazságügyi orvosszakértői látleletet.

Samir elmondása szerint az NSA munkatársai a tanulmányairól kérdezték, illetve a „Január 25-i Forradalmárok” nevű, az egyiptomi a hatóságok jogsértéseit kritizáló Facebook oldalhoz kötődő állítólagos kapcsolatáról faggatták, a férfi tagadta, hogy kapcsolata lenne az oldallal. Emellett egy korábban őrizetbe vett újságíró bántalmazásával kapcsolatos bejegyzésről is kérdezték, Samir azonban tagadja, hogy az ő profilja lenne a bejegyzés szerzője.

Az SSSP nyomozója pedig  tanulmányairól, tudományos munkáiról és elsősorban az iszlám és az abortusz kapcsolatát érintő eredményeiről kérdezte.

Február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség terrorizmussal vádolta meg a férfit, ami miatt azóta is fogva tartják. Az egyiptomi hatóságok a nemzeti jogszabályok és nemzetközi egyezmények világos előírásai ellenére sem engedték, hogy kapcsolatba lépjen a családjával.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint Samir lelkiismereti fogoly, akit pusztán a tudományos kutatásának témája miatt tartanak fogva, ezért azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.

A jogvédő szervezet levelében felhívja Szijjártó Péter külügyminiszter és az egyiptomi nagykövet figyelmét: Magyarország is részese azoknak a nemzetközi egyezményeknek, amelyek garantálják, hogy senkit se lehessen önkényesen fogva tartani, illetve kínzásnak és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódnak, büntetésnek alávetni.

„Egy olyan ország állampolgáraiként és vezetőjeként, amelynek Alaptörvénye is garantálja a tisztességes eljáráshoz való jogot, illetve a polgári és politikai szabadságjogokat, kötelességünk felemelni a szavunkat a jogsértésekkel szemben”

– áll a levélben.

Ezért arra kérik a címzetteket, hogy a lehető leghamarabb és legegyértelműbben jelezzék az egyiptomi hatóságok felé, hogy Magyarország kormánya aggódik Ahmed Samir Santawy miatt, és szólítsák fel őket, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a férfit.

Mint arra a jogvédő szervezet felhívja a figyelmet, az egyiptomi hatóságok az elmúlt években több ezer ellenzékinek tartott embert tartóztattak le és tartottak fogva hosszú ideig (akár 2 évig is) előzetes letartóztatásban. A koholt eljárásoknak jogvédők, aktivisták, ügyvédek, politikusok, tüntetők, újságírók, egészségügyi dolgozók és akadémikusok is áldozatul estek, a velük szembeni eljárások általában titkos rendőri nyomozásokon alapulnak, amelyekhez sem a gyanúsítottak, sem az ügyvédek nem férhetnek hozzá, de az is gyakran előfordul, hogy a hatóságokkal szemben kritikusnak vélt közösségi média bejegyzésekre alapulnak.

Címlapkép: Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.