Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varga Judit azt kéri, hagyják békén a magánéletét, ugyanezt kérik tőle a szivárványcsaládok

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szivárványcsaládok védelmében indult #acsaládazcsalád kampány egyik kezdeményezője, Pál Márton egy szombaton megosztott rövid, nyilvános  Facebook-bejegyzésben szúrt oda a nem házasságban élő emberek örökbefogadását ellehetetlenítő törvényért felelős Varga Judit igazságügyi miniszternek, akiről éppen aznap kezdte híresztelni a bulvársajtó, hogy véget ért a házassága.

Pál Márton a miniszter tiltakozó Facebook-posztjára reagált, amelyben Varga „összehangolt sajtótámadás” részének nevezte a tegnapi, válásáról szóló híreket, valamint azt kérte a sajtó munkatársaitól a miniszter, hogy az ő és családja privátszféráját „ne tegyék a politikai játszmák részévé, és kiskorú gyermekeik védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől”.

Az azonos nemű párjával gyermeket nevelő, a kormányközeli sajtó több, melegeket célzó támadása ellen aktívan kiálló Pál röviden úgy válaszolt az igazságügyi miniszternek:

„Miniszterasszony, átérzem, és én is ezt kérem Önöktôl!
Kérem, tartózkodjanak attól, hogy a privátszféránkat politikai játszmák részévé tegyék, és a kiskorú gyermekeink védelmében tartózkodjanak a magánéletünkkel kapcsolatos híresztelésektől.
Tisztelettel: Magyarországon élô szivárványcsaládok”

Mint ismert, Pál Márton és párja, Hanol Dávid tavaly több másik családdal szerveződve a Szivárványcsaládok Közössége és a Háttér Társaság segítségével életre hívták a #családazcsalád kampányt. A három hónapja indult mozgalom célja, hogy párbeszédet  indítsanak a szivárványcsaládok helyzetéről, jobban megismertessék magukat és jogi problémáikat a társadalommal, valamint tematizálják azokat a kormányzati támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a szivárványcsaládokat érték.

Varga Judit azzal vált különösen érintetté ebben a kérdésben, hogy ősszel benyújtott törvényjavaslata, néhány héttel később pedig a megszavazott és kihirdetett törvény értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

A nyilvánvalóan diszkriminatív törvényjavaslat ellen számos civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük a szabályozás egyértelműen azt célozza, hogy az azonos nemű párok, akik a hatályos törvények értelmében nem köthetnek egymással házasságot, ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Ezt egyébként már egy korábbi jogszabály-módosítás is szinte lehetetlenné tette: Kásler Miklós EMMI miniszter még október elején nyújtotta be azt a rendeletet, amelynek értelmében egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhatott örökbe gyermeket, ha a hatóság az egész ország területén nem talált olyan házaspárt, aki vállalná a gyermeket.

Ugyanacsak diszkriminatívan kezeli a szivárványcsaládok kérdések az Alaptörvény szintén a múlt végén végbevitt, ugyancsak Varga Judit által benyújtott kilencedik módosítása, mely szerint „az anya nő, az apa férfi” illetve „Magyarország védi a gyermekek születési megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Ez a kitétel ugyanis tovább növeli az LMBTQI közösségen belüli egyik leginkább kiszolgáltatott csoport, a transz emberek megbélyegzését, ellehetetleníthetik az iskolai érzékenyítő programokat, és ezáltal csökkentik a homofóbia és a transzfóbia és az iskolai bántalmazás megelőzésének lehetőségét az oktatásban.

Az azonos neműek házásságáról Orbán Viktor tavaly októberi rádióinterjújában ,  káros retorikai fordulatokat alkalmazva küllönbséget tett a „magyarok” és a „homoszexuálisok” között, mondván: van egy „vörös vonal”, amit nem lehet átlépni, de szerinte a magyar társadalom „türelmesen, toleránsan kezeli a jelenséget”. A miniszterelnök legutóbb a német Stern magazinnak nyilatkozva azt mondta, jó nagy kihívás lenne, ha a saját gyermekéről kiderülne, hogy meleg, de „hála Istennek még nem szembesült ilyen kérdéssel”. Orbán azt is mondta ezzel kapcsolatban, hogy „a feleségem és én természetesen ugyanúgy szeretnénk a gyermekeinket, a vonzalmaiktól teljesen függetlenül”.

Arról, hogy a gyermkevédelmi ellátórendszer szempontjából milyen károkat okoz a Fidesz diszkriminatív szabályozása, itt írtunk bővebben.

A  2018-ban örökbefogadó szülőkké váló Pál Márton és Hanol Dávid nemrég jártak Gulyás Mártonnál a Partizán stúdiójában, a róluk szóló adás a Partizán mércés aloldalára kattintva elérhető.