Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: A Fiumei úti balesetin kénytelenek 10 fokban ellátni a betegeket az egészségügyi dolgozók

Ez a cikk több mint 3 éves.

Olajradiátorokkal és a betegek költöztetésével próbálják megóvni a pácienseket a budapesti Fiumei úti Baleseti Intézetben, ugyanis a nagy hideg az épületet sem kímélte, az északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos a hőmérséklet, számolt be egy orvos a helyzetről a Népszavának.

Mivel az épületben az ablakok nem zárnak rendesen, így a helyiségeket képtelenség felfűteni – a nővérpultoknál, a folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni. A lapnak az orvos azt mesélte: vannak olyan kórtermek, ahol még viszonylag elviselhető a hőmérséklet, de még így sem használható mindegyik. A bennfekvők egy részét ezért átköltöztették, illetve a kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe, viszont az elektromos hálózat azokat nem bírta el, ezért továbbra is hideg van. A gyermekosztályon a hőmérsékletet jelenleg kettő, otthonról hozott olajradiátorral próbálják biztosítani, és az orvosi szobákban, a sebkötözőben is hasonló a helyzet.

Egy másik szakdolgozó arról számolt be, hogy napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik – szerinte ilyen körülmények között nem túl biztonságos, sőt, fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában ellátni a baleseti sérülteket.

A Népszava úgy tudja: a kórház vezetése már évek óta jelzi, hogy hatalmas szükség lenne a nyílászárók cseréjére, ugyanis amint a hőmérséklet mínusz öt fok alá süllyed, az intézmény a huzat miatt kifűthetetlenné válik. A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást, legutóbb tavaly januárban olvashattunk arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre eddig nem került sor.

Ahogyan február elején beszámoltunk róla: bár a Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint az egészségügyi szakdolgozók 95 százaléka elégedetlen bérével, veszélyhelyzetben viszont nem mondhatnak fel, ugyanis ezt jogszabály tiltja. A járvány csillapodásával emiatt megindulthat az elvándorlás a szakmából, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara információi szerint 30 ezer szakdolgozóból közel 3000 ember menne inkább másik országba dolgozni, míg 3700-an húznak a magánegészségügy felé.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu