Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Megmelegszünk!” – Hajléktalan aktivisták foglaltak el egy üres kórházi szárnyat Párizsban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mintegy száz hajléktalan ember és az őket támogató több tucat aktivista szállta meg Párizsban az Hôtel-Dieu Kórház használaton kívüli épületrészeit szombaton, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hideghullám idején sincs sokaknak hova behúzódniuk az extrém fagyos időjárás elől.

A hajléktalan aktivistákat nem igazán tudták megállítani a kórház biztonsági őrei, így simán bejutottak az épületbe, és egészen addig maradtak, míg végül mindenkit biztonságos, meleg helyre szállítottak a hatóságok.

„Az Hôtel-Dieu több szárnya teljesen üres. Ha nem kapunk szállást valahol, itt maradunk. (…) Csütörtök este 400 embert találtunk az utcákon. A segélyhívó folyamatosan foglalt. Az ellátórendszer hibásan működik.”

– fejtette ki Jean-Jacques Clément a Solidarité migrants Wilson bevándorlókat képviselő aktivistacsoport tagja az AFP hírügynökségnek. Az akció elnevezése „Megmelegszünk!” volt.


Pár órával a figyelemfelkeltő akció kezdete után a hatóságok, illetve a városi hajléktalan-ellátó szolgálat munkatársai a helyszínre érkeztek, és megoldották a mintegy száz, többségében bevándorló elszállásolását.

2017-ben nagyjából 300-400 ezer rendezetlen helyzetű külföldi élt Franciaország területén a Pew kutatóintézet 2019-ben publikált kutatása szerint. Hivatalos iratok hiányában ezek az emberek rendkívül bizonytalan helyzetben vannak, például nem vállalhatnak legálisan munkát. Sokan közülük már hosszú évek óta Franciaországban élnek.

A helyzetük 2018 nyarán tovább súlyosbodott, amikor az akkori belügyminiszter, Gérard Collomb meghirdette az új bevándorlási törvényt, amely lerövidítette a menekültek rendelkezésére álló időt a hivatalos menedékkérelem beadására, 15 napra csökkentette a deportálásról született döntés megfellebbezési idejét és 45-ről 90 napra emelte a fogva tartó központokban letölthető napok maximális számát.

2019 novemberében Édouard Philippe miniszterelnök további intézkedéseket jelentett be a bevándorlás mértékének visszafogása érdekében, például az egészségügyhöz való hozzáférés szigorítását, valamint a gazdasági szükség mértékének megfelelő, ágazatokhoz igazított bevándorlási kvóták létrehozását.

A papírokkal nem rendelkező, de Franciaországban élő és dolgozó külföldiek tavaly óta gilets noirs („feketemellényesek”) néven szerveződnek a sárgamellényes mozgalom mintájára. 2019 júliusában a magyar sajtó is beszámolt az egyik legnagyobb port kavart akciójukról, amikor több száz bevándorló foglalta el a párizsi Panthéont, hogy egyenlő jogokat, szabadságot és jobb életet követeljenek maguknak.

A koronavírus különösen súlyosan hatott a rendezetlen helyzetű bevándorlókra, mivel rengetegen közülük egyik pillanatról a másikra veszítették el az állásukat. A Frichti ételfuvarozó cég például 600 dolgozójától vált meg, miután két hónapnyi megfeszített munka után a járvány alatt kiküldött egy emailt, miszerint innentől kezdve nem foglalkoztat olyanokat, akiknek nincs érvényes tartózkodási engedélye.

De a járvány alatt  az egészségügyi helyzet is elfogadhatatlan volt a helyzetük elbírálására várakozó menedékkérőket fogva tartó központokban, a Human Rights Watch szerint Franciaország semmit sem tett a nagyjából 340 ember egészségének megőrzéséért, aki ilyen központban tartózkodott. Ezekben az intézményekben semmilyen olyan higiénés előírást nem lehetett betartani, amik a járvány terjedését megakadályozhatták volna.

(Huffington Post)