Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes vezetésű városok is kormányzati kompenzációt kérnek az iparűzési adó kiesése miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

December 19-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a „gazdaságvédelem” érdekében a kormány felére csökkenti a helyi iparűzési adó felét, amely döntéssel az egyik legfőbb pénzforrásától fosztotta meg az önkormányzatokat .

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke mégis üdvözölte a miniszterelnök bejelentését, ami azonnal kiváltotta az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok tiltakozását.

A Népszava birtokába jutott viszont egy január 29-i keltezésű levél, amelyet az MJVSZ intézett Gulyás Gergelyhez és amely a teljes szövetség nevében kormányzati kompenzációt követel a koronavírus-járványra és az iparűzési adócsökkentésre való tekintettel.

A levelet Szita Károly, a szövetség elnöke és Péterffy Attila, MJVSZ-társelnök és Pécs ellenzéki polgármestere írta alá.

Péterffy Attila megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben, amely 23 megyei várost foglal magába, és amelyből 12 fideszes vezetésű.

A levél arra kéri a kormányt, hogy a települések vehessenek fel hitelt, ami 2012-től kormányzati engedélyhez kötött. (Budapest – ami nem tagja az MJVSZ-nek – már korábban fordult ilyen kéréssel a kormányhoz, elutasították.)

Azt is felveti a levél, hogy a kormány átvállalhatná, állami kezelésbe vehetné a sportlétesítmények működtetését és a háziorvosi ügyeletet; finanszírozási segítséget nyújthatna a helyi tömegközlekedésben, amely területről egyébként éppen idén vonult ki az állam; valamint nagyobb normatívát kérnek a kormánytól a kötelezően vállalt feladatok elvégzéséhez, mint pl. közétkeztetés, kulturális, szociális, gyermekjóléti feladatok.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt