Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett feljelenti Müller Cecíliát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentést tesz Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt, mivel szerinte a tisztifőorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat.

„Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta — például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak,”

-írja Szél Facebook-bejegyzésben.

Hadházy Ákos hétfő reggel számolt be arról, hogy feltehetően véletlenül benne maradt egy olyan levél címzettjei között, melyet Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak írt. A levélben a tisztifőorvos azt kérdezte, hogy nincs-e valami „jobb szövegük” a veszélyhelyzetre hivatkozáson túl arra, hogy miért tolták ki 45 nappal a határidejét a Hadházy által kikért közérdekű adatok kiadásának.

Hadházy az NNK által elnyert hat EU-s pályázat szerződéseibe szeretett volna betekinteni, ezek megküldését halasztotta el az intézmény egy májusban bevezetett kormányrendeletre hivatkozva, amely kimondja, hogy a közfeladatot ellátó szerveknek a megszokott 15 nap helyett elég 45 napon belül válaszolniuk a közérdekű adatigénylésekre abban az esetben, ha valószínűsíthető, hogy az igény 15 napon belül történő teljesítése a szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Ezt még további 45 nappal lehet meghosszabbítani az első 45 nap lejártával.

Ahogy arra a K-Monitor is felhívja a figyelmet, ez a 45 napos hosszabbítás azonban csak akkor kérhető, ha a feladatellátást valóban veszélyezteti a kérés megválaszolása, erről pedig az igénylőt tájékoztatni kell, tehát meg kell indokolni a halasztást. „Ha nem látna ellenséget a kérdezőben a hivatal, akár azt is megírhatná, pontosan miért indokolt a hosszabbítás” – írja a szervezet.

Szél szerint azonban „Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn”, levele „fekete-fehéren bizonyítja”, hogy „a tisztifőorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat.”

A képviselő úgy véli, az ügy bizonyítja, hogy a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, „hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák”.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Feljelentést teszünk Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt. Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő…

Posted by Szél Bernadett on Monday, 8 February 2021

Szél már kétszer is benyújtott a rendelettel kapcsolatban alkotmányjogi panaszt, egy eljárást azonban már az Alkotmánybíróság tavaly novemberben lezárt, ráadásul „érdemi vizsgálat nélkül” – áll a TASZ akkori bejegyzésében. Az Alkotmánybíróság akkor arra hivatkozva utasította el a panaszt, hogy a vizsgálat időpontjában a rendelet épp nem volt hatályban.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján nem jött szóba Müller Cecília emailes baklövése, a tisztifőorvos csupán arra tért ki röviden, hogy rengeteg adatkérés, kérdés érkezik be hozzájuk, ezeket igyekeznek a tőlük telhető legnagyobb sebességgel megválaszolni, de ő az emberi életeket gondolja jelenleg az elsőszámú prioritásnak, így minden egyébbel ki kell várni a sort. A tájékoztató itt megtekinthető, a feladatok csúszásáról nagyjából a 27. perctől beszél Müller Cecília:

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás