Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kurd fegyveres erők újra műveletekbe kezdtek az ISIS ellen Szíriában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hind Latif al-Khadirt és Szada Fajszal al -Hermaszt, két haszakai női tanácstagot raboltak el az észak-szíriai kurd autonóm régióban található otthonukból, és végeztek ki az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei január végén.

Válaszul a Szíriai Demokratikus Erők kötelékében harcoló Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és a Női Védelmi Egységek (YPG) terrorelhárító alakulatai hadműveletekbe kezdtek február első hetének végén a terrorista sejtek ellen.

 

A négy napja tartó nagyszabású ISIS-ellenes akcióban eddig több mint egy tucat valószínűsíthető ISIS-tagot fogtak el, rengeteg fegyvert és lőszert foglaltak le. A népvédelmiek egy titkos alagutat is felfedeztek, amelyet a terroristák használhattak.

Bár az Iszlám Állam 2019-ben totális vereséget szenvedett a Szíriai Demokratikus Erők és az Egyesült Államok vezetésével harcoló ISIS-ellenes koalíció kezeitől, a területek elvesztése nem szüntette meg teljesen a kérészéletű terrorállam szervezeteinek működését: úgynevezett „alvó sejtek” működnek továbbra is a felszabadított területeken, amelyek állandó terrorakciókkal igyekeznek destabilizálni a térséget.

A kurd népvédelmiek akcióit az Egyesült Államok ISIS-ellenes koalíciója továbbra is támogatja.


A YPG főként kurdokból álló milícia Szíriában, ahol az SDF (Szír Demokratikus Erők) gerincét adják. A YPG-ben kurdok mellett arabok és külföldi önkéntesek is harcolnak. A YPG-t 2004-ben alapították mint a kurd baloldali Demokratikus Unió Pártjának fegyveres szárnyát. A szír polgárháború során létszáma jelentősen megnövekedett, és a kurdok első számú fegyveres védelmi erejévé nőtte ki magát. Szoros együttműködésben harcolnak a YPJ-vel (Női Védelmi Egységek). Az YPG Észak- és Kelet-Szíriában aktív.

(Kurdistan24)