Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sereghajtó az Európai Unióban a magyarországi minimálbér

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) összeállította a tagállamok minimálbérének statisztikáit, amelyekből kiderül, hogy Bulgária után Magyarországon a második legalacsonyabb a nominális minimálbér, írja a Qubit oldal.

Az Európai Unió 27 tagállama közül csak 21-ben létezik minimálbér, így Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország kimaradt az összesítésből.

A megmaradt 21 ország három csoportra osztható: az első csoportban a minimálbér összege meghaladja a bruttó 1500 eurót, a másodikban 700 és 1100 euró közé esik, míg a harmadik csoportban azok az országok kaptak helyet, amelyekben a minimálbér nem haladja meg a 700 eurót.

Ez utóbbi csoport végén kullog Magyarországon is, amely csak Bulgáriát előzte meg. Míg Bulgáriában a nominális minimálbér 332 euró, addig Magyarországon 442 (158-161 ezer forint). Romániában 458 euró, Lettországban 500, Horvátországban pedig 563.

A Magyarországgal szomszédos – de még nem említett – országok közül Szlovákiában 623 euró a minimálbér, Szlovéniában pedig 1.024 euró.

Az árszínvonalat is figyelembe vevő vásárlóerő-paritáson számolva kevésbé rossz Magyarország helyzete: úgy hátulról az ötödik, megelőzve Bulgáriát, Litvániát, Észtországot és Szlovákiát.

Magyarországon 2021-ben a minimálbér 4 százalékkal növekszik (előtte 3 éven át 8 százalékkal nőtt), az emelés után bruttó 167 400 forintot fog kitenni , nettó 111,3 ezer forint (312 euró) lesz. Mivel idén csak január vége felé derült ki, hogy mekkora lesz az emelés, feltehető, hogy az Eurostat az előző évi, jelenleg még érvényes bruttóval, 161 ezer forinttal számolt.

Mint beszámoltunk róla, idén nem konszenzusos megállapodás született a minimálbérről és a garantált bérminimumról, hiszen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem írta alá a megállapodást. Ők kevesellték a 4%-os emelést.

A 4 százalékos minimálbér-emelkedés annyit tesz, hogy úgy emelkedett a minimálbér összege, hogy az értéke csökkent. Ugyanis  2021. január 27-i árfolyam szerint a megemelt minimálbér nettó 309 eurót ér, míg tavaly januárban a magyarországi nettó minimálbér még 317 euró volt.

(Qubit, Mérce)

 

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor