Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

MASZSZ: viccel vagy gúnyolódik a munkásokkal Orbán Viktor?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Két napja, február 4-én Orbán Viktor miniszterelnök beszédet tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén. A miniszterelnök tőle szokatlan módon ezúttal többször is beszélt a munkásokról és a magyar munkások öntudatáról. Sőt, kijelentette, hogy a magyar gazdaság legfontosabb eleme a „munkások minősége”, fontosabb a vállalkozók és a gazdaságpolitikusok „minőségénél”:

„Szerintem a magyar gazdaság sikere három dolgon múlik. A magyar gazdaság minőségét három kategória sikeressége, minősége szabja meg. Az első a munkásaink minősége. A második a vállalkozóink minősége, a harmadik pedig a gazdaságpolitikusainknak a minősége.”

Majd elmondta, szerinte mitől válnak magas minőségűvé a munkások:

„…pontosaknak kell lenniük, tanulékonyaknak kell lenniük, és öntudattal kell rendelkezniük.”

A munkásöntudatról pedig azt mondta:

„…amilyen az alkalmazottak, illetve a munkások öntudata egy országban, olyan az ország tartása, öntudata is; amilyen a testtartása a dolgozó embereknek, olyan a testtartása az országnak is. Ha a dolgozó embereknek, a munkásoknak a testtartása egyenes, akkor az ország tartása is egyenes.”

Néhány szót szólt az internacionalizmusról és arról is, hogy akit „polgárnak” tekintünk, általában szintén alkalmazott és dolgozó:

„Öntudat szempontjából pedig azt tudom mondani, hogy egy országban csak akkor lehet jobboldali-nemzeti kormány, mint most Magyarországon, ha egyébként a polgárok is, akiknek a többsége alkalmazott és dolgozó, hasonló módon gondolkodik. Ezért van ma nemzeti kormányunk. Ha nem így gondolkodnának az emberek, nem így gondolkodnának a munkások, akkor Magyarországon internacionalista, globalista Soros-kormány lenne.”

Erre a beszédre reagálva adott ki közleményt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

A közlemény felteszi a kérdést, hogy vajon gúnyolódott vagy viccelt -e Orbán Viktor a munkásokkal, mert – amint írják közleményükben – „ a „munkások” nem bocsátják meg a kormánynak, hogy a munkáltatóknak kiszolgáltatta, s megfosztotta őket a jogaiktól és munkanélküliek tömegeit hagyta magára a legnagyobb bajban, a járvány idején is. A MASZSZ elvárja, a miniszterelnök ne hangzatos kampánymondatokkal, hanem tettekkel bizonyítsa be, valóban tiszteli a kemény munkát végző embereket.

Kordás László, a MASZSZ elnöke azt is kifogásolta, hogy az Orbán-kormány „a munkáltatóknak kedvezve kivéreztette a cafeteria-rendszert”, „megfosztotta az egészségre ártalmas munkát végzőket a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőségtől” és azt is felemlegette, hogy „a jelenlegi hatalom gyakorlatilag elzárta az embereket az érdekérvényesítés leghatékonyabb módjától, a sztrájktól”.

A hazai és külföldi nagyvállalatoknak kedvező rabszolgatörvény elfogadásával pedig végképp kifejezte a kormány, hogy nem a munkavállalók, hanem a munkáltatók oldalán áll – állítja Kordás László.

A MASZSZ elnöke továbbá felemlegette, hogy a kormány a szakszervezetek kérése ellenére sem hosszabbította meg az álláskeresési járadék idejét, valamint a kormány a minimálbér-tárgyalások során asszisztált ahhoz, hogy a minimálbér-emelés csupán 4% legyen (ami a MASZSZ szerint a gyakorlatban csupán 3,6%), pedig a MASZSZ 5%-os minimálbér-növekedést szeretett volna elérni.

Kordás László felteszi a kérdést:

Hogy vigyék a vállukon „egyenes tartásban” egy egész ország gazdaságát azok, akik a legtöbb teher alatt görnyednek, s a saját megélhetésükért küzdenek?

Címlapkép: Gabriella Csoszó / FreeDoc