Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németországban újabb segítséget kapnak a családok, a vendéglátó-szektor és a kultúripar

Ez a cikk több mint 3 éves.

150 eurós családi segítség az alapbiztonsági ellátáson felül, vállalkozások és a művészeti ipar is szerepel abban az új korona-mentőcsomagban, amelyről tegnap döntött a Kereszténydemokrata Unió/Bajor Keresztényszociális Unió és a Németország Szodiáldemokrata Pártja alkotta kormánykoalíció Berlinben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása szerint a Kancelláriáról öt óra után távozó tárgyaló felek végül „nagyon elégedettek voltak” a koalíciós döntéssel, tavaly augusztus óta pedig először került sor ilyen egyeztetésre.

Az új, elfogadott intézkedések azt igyekeznek biztosítani, hogy az országban a korlátozások ellenére is minél kevesebben kerüljenek nehéz helyzetbe, Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans, a szociáldemokraták társelnökei a döntés kapcsán arról beszéltek, az alapbiztosítottak családi segítsége mintegy 3 milliárd euróba kerül a költségvetésnek,

ezenkívül pedig újabb 3.5 milliád eurót fordítanak majd a német vendéglátóipar megsegítésére, és további 1.5 milliárd eurót kaphat a kulturális szféra.

A megállapodást a CDU tagjai is üdövözlték, a találkozó után mind az új pártvezető, Armin Laschet, mind a párt miniszterei azt nyilatkozták, jó megállapodás született.

A gyermekek után járó bónusz tavalyi, összesített mértéke havi 300 euró volt, most mindezt követi 2021-re az újabb 150 eurós plusz, amelynek a koalíció tagjai szerint elsősorban a fogyasztás megnövekedését kell majd támogatnia a válságos időszakban. Döntöttek arról is, hogy a vendéglátóiparban a 7 százalékos, átmeneti ÁFA-csökkentést ebben az évben végig fenntartják, nem csupán az eredetileg tervezett, június 30.-i határidőig.

Bejelentették ezentúl a Neustart Kultur-programot is, amely a nehéz helyzetbe került kulturális szféra (színházak, zenekarok, mozik) talpraállását segítené majd.

Arról is határoztak, hogy minden járvány-sújtotta kisebb vállalkozást további adókedvezménnyel segítenek, maximum 10 millió euró, avagy egy speciális megállapodás értelmében egyenesen 20 millió euró mértékig kaphatnak kevesebb befizetendő adót a vállalatok. A szövetségi kormány szerint mindennek fedeznie kell a 2020-2021-es veszteségek nagyobb részét.

Az egészségügyi tárca enyhítene a lezárásokon is. Jens Spahn szövetségi miniszter a Funke médiának arról beszélt, sokáig már semmiképpen nem tartható a helyzet, a társadalom türelme elfogyott. A miniszter szerint a lazítások keretében először az iskolák és óvodák kell, hogy kinyissanak majd.

A kormánykoalíció utoljára tavaly augusztus 26-án tartott a Kancellárián hasonló, koalíciós egyeztető ülést, akkor már döntöttek arról, hogy a kieső munkával és bérekkel szembenéző dolgozók számára meghosszabbítják a Kurzarbeit rendszerét, november végén pedig határoztak arról is, megtiltják a főleg kelet-európaiakat alacsony bérért foglalkoztató munkaerő-kölcsönzés rendszerét a húsiparban.

Van azonban bőven olyan követelés is, amit a szakszervezeteknek nem sikerült elérnie a járvány alatt. Így a Volkswagen-csoport vezérigazgatója például nem ment bele abba, hogy négynapos munkahéttel orvosolják az autóipari cég problémáit, miközben folytatta a munkatársak elbocsátását is.