Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ez a bank pénzeli a klímaválságot” – akcióztak az Extinction Rebellion aktivistái Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Extinction Rebellion (XR) Magyarország öt bankfiók előtt fejezte ki nemtetszését az intézmények fosszilis energiaipart támogató tevékenységével kapcsolatban – az aktivisták azt kifogásolták, hogy pont azok a bankok tüntetik fel magukat fenntarthatónak, amelyek hatalmas összegeket fektetnek a klímaválságot hajtó iparágakba.

„Szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy a bankjaik nem működnek átláthatóan és a pénzüket tudtuk nélkül használják fel a bolygónkat pusztító nagyvállalatok támogatására. Követeljük, hogy a bankok kommunikáljanak őszintén és átláthatóan a pénzünkből tett befektetésekről! A fosszilis-ipar finanszírozását pedig azonnal be kell fejezniük, mert ezzel a jövőnket veszélyeztetik!”

-hangsúlyozta Pap Dániel, a szervezet egyik aktivistája.

Az XR egyik magyar aktivistája a CIB Bank előtt. Fotó: Extinction Rebellion Magyarország

Az Extinction Rebellion a klímamozgalom egyik nemzetközi szereplője, amely az
erőszakmentes ellenállás eszközeivel sürgeti a rendszerszintű változást. A mozgalom az Egyesült Királyságból indult 2018-ban, azóta több száz autonóm sejtje alakult a világ különböző országaiban. A magyarországi csoport 2019-ben indult.

Az XR aktivistái akciójukkal arra szerették volna felhívni az emberek figyelmét, hogy mi történik valójában az etikusnak gondolt bankokra bízott pénzükkel – a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta ugyanis ezek a bankok globális szinten 2700 milliárd dollárnyi pénzt fektettek a fosszilis-iparba, ami Magyarország éves GDP-jének tizenhatszorosa.

Az XR aktivistái a figyelemfelhívó akció kereteiben olyan budapesti bankifókok ajtaira ragasztottak a felelősséget hangsúlyozó plakátokat, mint a Raiffeisen, a CIB, az UniCredit, az Erste és a K&H, amelyek mind fosszilis energiahordozókat- például szenet, kőolajat vagy földgázt – kitermelő és feldolgozó cégeket finanszíroznak.

Tavaly decemberben volt egy éves a CCCA (Collective Commitment to Climate Action) amelynek keretében az azt aláíró 38 bank ambíciózus megállapodást kötött arról, hogy 2050-ig a párizsi klímegyezmény céljaival összhangban állóan hoznak döntéseket.

A környezetszennyező vállalatokat ezek a bankok a részvények felvásárlásával és hitelek nyújtásával támogatják, miközben ügyfeleik felé nem kommunikálnak erről. Emellett úgy próbálják magukat fenntarthatónak feltűntetni, hogy irodáik hőszigetelését vagy autoflottájuk elektromosra cserélését hangsúlyozzák – ám ezek a változtatások semmit sem érnek addig, amíg továbbra is olyan cégeket támogatnak, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet.

🏦 Tegnap Budapest utcáit jártuk és megtiszteltünk néhány bankot a látogatásunkkal. Tudtátok, hogy a nagy bankok közül a…

Közzétette: Extinction Rebellion Magyarország – 2021. február 1., hétfő