Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 3000 letartóztatott az oroszországi tüntetéseken, Párizsban és Amszterdamban is tüntettek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Paprikasprével, sokkolókkal és egyéb kényszerítő eszközökkel léptek fel az orosz rendőrség és a speciális erők tagjai a vasárnapi Oroszország-szerte száznál is több városban megtartott megmozdulásokon, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele ellen szerveztek ellenzékiek.

Mint ismert, Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva tartóztatták le, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Múlt hét szombaton tartották a Navalnij melletti demonstrációk első etapját, akkor a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – résztvevője volt annak ellenére, hogy hivatalosan a járványügyi szabályok miatt illegális a gyülekezés. Közülük mintegy 4 ezer embert őrizetbe vettek. Még az első tüntetések után egy héttel is több embert letartóztattak Navalnij közvetlen munkatársai közül: köztük szóvivőjét, Kira Jarmist és Nyikolaj Ljaszkint, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársát is.

A vasárnapi tüntetéseken eddig a Novaja Gazeta és a Meduza által idézett források szerint már több mint 3100 embert vettek őrizetbe a hatóságok, volt olyan is köztük, akit előtte sokkolóval „szereltek le”, az illető eszméletét is vesztette az intézkedés közben.

A rendőrség fellépése különösen brutális sok esetben. Munkájukat végző újságírókat és random járókelőket is visznek el a jelentések szerint erőszakkal. Alekszej Navalnij feleségét, Julija Navalnaját röviddel azután tartóztatták le, hogy csatlakozott az egyik demonstrációhoz, és képet posztolt róla.

Mindeközben két európai fővárosban is tartottak szolidaritási demonstrációt az orosz ellenzékiek mellett. Amszterdamban több mint száz, Párizsban kétszáz feletti volt a Navalnij szabadon engedéséért tüntetők száma.

Így nézett ki a demonstráció Párizsban:

És így Amszterdamban:

(Meduza.io; Novaja Gazeta)