Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP azt javasolja, hogy a SZÉP-kártyákon ragadt pénzből melegételt is lehessen venni

Ez a cikk több mint 3 éves.

Törvényjavaslatot nyújt be a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a parlamentnek annak érdekében, hogy a járványhelyzet és annak gazdasági vonzatai miatt a Széchenyi Pihenőkártyákat (SZÉP-kártyák) minél szélesebb körben lehessen felhasználni – ezt a párt elnökhelyettese, Komjáthi Imre jelentette be vasárnapi online sajtótájékoztatóján.


A javaslat alapján a SZÉP-kártyák alszámlái közt nem kellene különbséget tenni,  szabadidős alszámláin lévő összegeket egységesen lehetne felhasználni, és fel lehetne használni melegétel-vásárlásra is, miután a járványügyi korlátozások miatt jelentős összegek „ragadtak bent” a szálláshely és rekreáció alszámlákon.

A  szocialisták elnökhelyettese a Facebookon közvetített vasárnapi sajtótájékoztatójánúgy fogalmazott, az MSZP hiába vetette fel korábban, a kormány nem tesz semmit azért, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok hozzáférhessenek a SZÉP-kártyán lévő forrásaikhoz és azokat élelmiszerekre, melegételekre is elkölthessék.

Az MSZP emellett parlamenti indítványában azt is kezdeményezi, hogy a bankok ne vonhassák le a háromszázalékos szolgáltatási díjat a két évnél régebben utalt összegek után, mivel nem a munkavállalók hibája, hogy nem tudták időben felhasználni a rendelkésre állkeretöszeget – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az MSZP indoklása szerint azért kellene bevezetni a változtatást, mert nem tudhatjuk, hogy meddig és milyen formában maradnak még fent a korlátozások, azt viszont igen, hogy sok más terület mellett a vendéglátás is nagy bajban van, és azzal, hogy a SZÉP-kártyát melegétel-vásárlásra is lehetne majd használni, a fogyasztók és a vendéglátósok is jobban járnának.

Az elmúlt héten egyébként a HRPortal számolt be arról, hogy mint az egy nem reprezentatív kutatásból (összesen 658 válasz feldolgozásával) kiderült, a juttatási keretek 2019 óta tartó csökkenése valószínűleg folytatódni fog 2021-ben is. Az átlagos éves juttatási keret a portál szerint 6,6 százalékkal lehet alacsonyabb idén, mint amit 2020-ban kínáltak a munkáltatók.

A tavalyi átlagos 273 ezer forintos nettó éves kafetéria-keret idén 257 ezer forint lesz, a bruttó összeg pedig a 2020-as 371 ezer forinthoz képest ebben az évebn 339 ezer forintra csökken. Azok száma is jelentősen nőtt, akik nem adnak vagy 100 ezer forint alatt biztosítanak csak kafetériakeretet. Míg tavaly 6 százalék nyilatkozott így, addig 2021-re már a válaszadók 17 százaléka nyújt alacsonyabb mértékű juttatási csomagot.

A keretösszeg csökkenése főképp annak tudható be, hogy a munkáltatók egy része megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját, miután arra 2018 óta törvényi lehetőség van.