Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezek a juttatások tűnnek el a cafetériával

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eltörölte az országgyűlés a cafetéria-juttatásokat a jövő évi költségvetési törvényben. Így 2019-től megszűnik Magyarországon a legtöbb, béren kívüli juttatás is. A 24.hu összeszedte, melyek is azok a cafetéria-eszközök, amelyek biztosan hiányozni fognak a legtöbb háztartásból jövőre:

  • Az ötmillió forintig adható lakáscélú támogatás adómentessége megszűnik: a törvény szerint ugyan a december 31-ig hatályos szabályozásokat kell alkalmazni a lakáscélú támogatásokra, de ez csak adminisztrációs okokból hozott rendelkezés, és a megkötött munkaszerződéseknél az adómentességnek vége van.
  • Az albérlettámogatás sem lesz többé adómentes: az új költségvetési törvény ezt a juttatást is kivezeti a rendszerből: Pedig a magyar munkaerőpiac egyik legnagyobb hátránya jelenleg is a dolgozók mobilitásának alacsony szintje. Ezzel együtt a munkaviszony első öt évében – fokozatosan 60% és 20% közötti csökkenő mértékben – eddig igénybe vehető albérlet-támogatás kivezetése éppen ezt a mobilitást teszi még nehezebbé. Ugyanígy ugrik a munkába járást segítő bértámogatás is.
  • Visszaszorulnak az egészség-, önsegélyező- és nyugdíjpénztárak: Legalábbis a legtöbb munkáltató többé valószínűleg nem fizeti majd ennek terheit, hiszen az után úgy kell adóznia, mint a kifizetett bér után. Így, ha csak a pénztárak és a dolgozó nem egyezik meg külön ezek rendezéséről, ettől a lehetőségtől is tízezrek eshetnek majd el 2019-től, mivel ezek sem számítanak többé meghatározott juttatásnak.

Ez főleg azokat érinti, akik a munkáltató segítsége nélkül nem engedhették meg maguknak ezeket a befizetéseket.

  • A csoportos kockázati biztosításokra (baleseti- és betegbiztosítások) ugyanez a szabályozás fog vonatkozni.

Az egyik, a Fidesz kampányában még emlegetett fontos béren kívüli juttatás volt a diákhitel törlesztésére is felhasználható cafetéria. Ennek is vége lesz jövőre, ahogyan megszűnik a sport- és kultúrautalvány is.

Egyedül a bölcsődei, óvodai díjak térítésének adómentessége, és egyedüli béren kívüli juttatási elemként a SZÉP-kártya maradhat,  amelynek 34,5%-os lesz az adója.

A 24.hu elemzése kiemelte, hogy a változások a cégeket komoly döntések elé állítják: egyrészt persze vállalhatják, hogy az új adózási szabályok szerint fizetik ki a juttatásokat, avagy „béresíthetik” is azokat, tehát pénzként beépítik a fizetésbe.

Amennyiben az előbbi mellett döntenek, úgy a dolgozók zsebébe ugyanannyi ráfordítás mellett sokkal kevesebb pénz jutna. Ha viszont az utóbbi lesz a gyakorlat, úgy a célzott támogatás-jelleg tűnik el végleg a rendszerből.

Éppen ezért a szakszervezetek és más érdekképviseletek szeretnék elérni, hogy a kormány még az őszi adócsomag előtt vonja vissza a cafetéria-rendszer gyakorlati eltüntetését.

(24.hu // Címoldali kép: MTI Fotó, Mohai Balázs)