Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: csak húsvét környékén jöhet a nyitás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában adott interjút, amiből többek közt megtudhattuk, hogy vasárnap befejezik a szociális otthonokban élők és dolgozók beoltását, így jövő héttől indulhat a regisztráció alapú beoltás. Emellett a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyitásra szerinte csak húsvét környékén számíthatunk.

„Nem szabad, hogy elhatalmasodjon rajtunk az az érzés, hogy nemsokára visszatérhetünk a normális életünkbe”

– jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. A miniszterelnök szerint az, hogy már oltják az embereket, nem jelenti azt, hogy hamarosan vége is a járványnak, ha ezt érezzük, akkor hatalmas csalódásban lehet részünk. A szomszédos országokban mindig ügyeskednek valamit a korlátozások enyhítésén, majd szigorításán, nálunk november óta ugyanazok vannak érvényben. De lesz védőoltás, „ledöfjük a vírust” – szögezte le Orbán.

Arról, hogy néhány étterem azt tervezi, február elsejével kinyit, a miniszterelnök elmondta, hogy bár megérti, hogy az emberek türelmetlenek, mégis arra kéri őket, hogy tartsanak ki, mert az ilyesmivel nem csak magukat veszélyeztetik, hanem honfitársaikat is. Az is kiemelte a miniszterelnök, hogy ő arra kérte a hatóságokat – bár hangsúlyozta, hogy a jog szempontjából nem az ő kérései az elsődlegesek -, hogy ezekben az esetekben ne tartóztassanak le senkit, hiszen csak szabálysértésről van szó. (Mivel valóban csak szabálysértésnek számít a járványügyi korlátozások megszegése, ezért kérdés, miért merül fel egyáltalán, hogy valakit emiatt letartóztatnak.) Ugyanakkor Orbán mindenkit figyelmeztetett arra, hogy százezer és egymillió forint közötti bírságot kaphat az, aki megnyitja az éttermét, az intézményt fél vagy egy évre bezárják, a működtetőiket pedig eltiltják a foglalkoztatástól szintén fél vagy egy évre.

A vendéglátósok megélhetési problémáival kapcsolatban Orbán az együttérzéséről biztosította az érintetteket, és elmondta, hogy a szerdai kormányülésen határozott döntést hoztak, hogy meggyorsítják a szektornak szánt bértámogatás kiutalásának a sebességét.

„Bízzanak bennünk, a nekik járó összeget meg fogják kapni” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán az interjúban elmondta, hogy a beoltás jól halad, az egészségügyi dolgozókkal már végeztek, és a hétvégén a szociális otthonokban dolgozókkal és élőkkel is végezni fognak. Ez azt jelenti, hogy

hétfőn elindulhat a regisztráció alapú oltás, tehát mostantól azok kapnak majd tájékoztatást arról, hogy mikor és hol oltathatják be magukat, akik regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Az idősek és a krónikus betegek kerülnek sorra először. Orbán kiemelte, hogy ugyanakkora elismerés és köszönet, „kalapemelés” jár a szociális dolgozóknak, mint az egészségügyiseknek, mert ugyanúgy helytállnak, de róluk gyakran „indokolatlanul megfeledkeznek”.

Amennyiben sikerül a kínaiakkal szerződést kötni (ez Orbán szerint ma vagy holnap fog megtörténni), akkor felgyorsulhat a beoltás folyamata, ha érkezik orosz vakcina, akkor még inkább.

Ugyanakkor nem érdemes húsvétnál előbb számítani a nyitásra, jelentette ki a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Gyöngyös polgármestere, Hiesz György soron kívül oltatta be magát, Orbán elmondta, hogy mindenkit arra kér, várja ki a sorát. Hiesz elmondása szerint úgy kaphatta meg az oltást az oltási terv ellenére, hogy január 11-én felhívta egy kórházi orvos azzal, másfél órája maradt felhasználni az aznapi maradékot, várja őt és a feleségét, amennyiben szeretnének kérni egy-egy adagot. Több forrásból is lehetett arról hallani az utóbbi hetekben, hogy egyes helyeken nem tudták időben felhasználni a kiolvasztott vakcinaadagot, így bárkinek beadták, aki épp arra járt, hogy nehogy pocsékba menjen.

Szó esett a brüsszeli beszerzések lassúságáról, ezzel kapcsolatban Orbán gálánsan kijelentette, hogy ő is belement abba a döntésbe, hogy a beszerzések tárgyalásait, majd az oltások szétosztását az EU intézze, így nem panaszkodhat a folyamat minőségére – de azért bőven utalt arra, hogy jobban jártunk volna, ha csak a saját, nemzeti érdekérvényesítő képességünkre hagyatkoztunk volna. Pozitív példaként említette Szerbiát (akikkel „szívbéli jó viszonyban” vagyunk Orbán szerint), ahol már oltanak a kínai vakcinával. Orbán szerint ez következik a történelmünk különbségeiből, mivel Szerbia Jugoszlávia részeként mindig is különutas volt, így ők nem úgy látják a nyugat-kelet kérdést, mint mi: nekik nem jelenti automatikusan a nyugat a jót, a kelet pedig a rosszat. Úgy tűnik, Auszria „laboratórium” és „előszoba” szerepét Szerbia vette át Orbán fejében, így utalt a balkáni országra az interjú során. Az interjú folyamán egyébként többször is hangsúlyozta a miniszterelnök, hogy ő a kínai vakcinát szeretné magának beadatni, mert ott dolgoznak az oltáson a leghosszabb ideje.

Az interjú végén Orbán a „gazdaság újraindítási akciótervről” is beszélt, amelynek az első szakaszáról már döntött is a kormány. Csak az első lépésekben 6000 milliárd forintról van szó az akcióterv keretein belül, ebben például lesz olyan intézkedés a Magyar Falu Programban, hogy minden településen létesüljön legalább egy kisbolt. Ez egyébként erősen emlékeztet a Párbeszéd „okos gazdaságélénkítési” javaslatai egyikére, amelyben a párt hangsúlyozta a kisboltok helyi munkahelyteremtő erejét a kistelepüléseken.

Az akcióterv legfontosabb része a felsőoktatás, ami 1500 milliárd forinttal fog belőle részesülni.

Orbán elmondta, reményei szerint a következő évtizedben a tudomány,a felsőoktatás lesz a magyar gazdaság „lokomotívja”, de ehhez szerinte az egyetemeknek el kell köteleződniük a modellváltás mellett, ugyanis a jelenlegi struktúrában csak kis mértékben tudna megtérülni a befektetett összeg.

Aligha véletlen, hogy ezt a miniszterelnök pont aznap hangoztatta, amikor a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is döntést hoz a modellváltási tárgyalások megkezdéséről. A Semmelweis Egyetem egyébként tegnap este szavazta meg a modellváltást, ráadásul mindössze egy tartózkodó szavazat mellett a 41 igennel szemben.