Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Traktorokkal bontották le a barikádokat, és betörtek a Vörös Erődbe a tüntetők Indiában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer tüntető tört át a rendőrségi barikádokon, és hatolt be könnygázfüstben a delhi Vörös Erődbe. A rendőrökkel való összecsapásoknak már egy demonstráló áldozatul esett.

A több mint két hónapja tartó tüntetéssorozat legújabb állomására az indiai Köztársaság Napján került sor, amikor az országban az 1950-es alkotmány hatályba lépését, azaz a szubkontinens köztársasággá válását ünneplik. A tüntetők az eseményre szervezték a demonstrációikat, amikre a rendőrség a főváros, Delhi külvárosaiban jelölt ki útvonalat. Feltételnek annyit szabtak meg, hogy a megmozdulás nem ütközhet az ünnepi parádéba. Ezért a város 6 bejáratánál szigorúan őrzött barikádokat is emeltek.

Ezekből a barikádokból törtek át hármat a tüntetők traktorokkal, majd közelharcba keveredtek a karhatalom embereivel.

A tüntetőket virágokkal üdvözölték a város kapujában:

A tömeg ezután a város egyik nevezetessége, a korábbi uralkodó családok által használt Vörös Erőd felé vette az irányt, ahova szintén sikerült behatolniuk, annak ellenére, hogy a kivezényelt rendőrök könnygázzal igyekeztek feloszlatni őket. A mobilhálózatokat is részlegesen lekapcsolták, Delhi egyes negyedeiben. A demonstrálók a 16. századi épületre felmászva kitűzték zászlajukat, ezzel üzenve Modi elnöknek.

A város külterületein tízezrek tüntetnek november óta az akkor bevezetett felvásárlás liberalizáló törvények visszavonásáért. A kormány ugyan ajánlatot tett múlt héten ezek ideiglenes felfüggesztésére, azonban a tömeg nem halasztást, hanem eltörlést követel.

Még tavaly szeptemberben fogadtatta el az indiai parlamenttel Modi azokat a törvényjavaslatokat, amik azt szolgálják, hogy a gazdák, a mezőgazdasági közvetítők kiiktatásával, ezentúl az olyan nagy felvásárlóknak, mint a Wallmart, közvetlenül adják el a terményeiket.

A törvények elfogadása botrányok, és az ellenzék, valamint Modi egyes párttársainak heves tiltakozása ellenére történt, India élelmiszer-feldolgozásért felelős minisztere le is mondott.

Az ellenzők szerint a reform „gazdaellenes”, és megszünteti a gazdák alkuképességét, a nagy forgalmazóknak pedig sokkal erősebb hatalma lesz a mezőgazdasági termelők felett.

Ahogy egy éve a Mérce is beszámolt róla, nem csak a mezőgazdaságban, de a többi ágazatban is a nemzetközi nagytőke érdekeit lesi Modi. Miközben az indiai kormány gazdaságpolitikája kiszolgálja a nagy cégeket, súlyosan elnyomja a bérből élők tömegeit is, ezzel párhuzamosan pedig az új állampolgársági törvénnyel rasszista és vallási alapon zárna ki sokakat az állampolgárok közül.

Az Indiai Szakszervezetek Központja nevű szakszervezeti szövetség helyzetértékelése szerint, miközben lassul a gazdaság, a kormány ahelyett, hogy biztosítaná a munkások jogainak érvényesülését és a létbiztonságot, a nagy cégek érdekeit szolgálja ki a társasági adó csökkentésével és a cégek gazdasági támogatásával.

Ezzel szemben a szakszervezetek 21 000 rúpiás, vagyis nagyjából 87 000 forintos általános minibálbért követelnek, általános és mindenkit megillető öregségi nyugdíjat és a korábbi nyugdíjrendszer visszaállítását, mely szerintük jobban szolgálta az állampolgárok érdekeit.

Követelik továbbá többek között az alapvető fogyasztási cikkek hatósági árazását, az általános társadalmi elosztórendszert, új munkahelyek teremtését és a kormányzati létszámstop eltörlését a köz- és magánszféra munkaszerződéseinek szabályozását, az azonos munkáért azonos bér, valamint a jóléti szolgáltatások biztosítását, továbbá elítélik az állampolgársági törvényt is.

(BBC, IndiaExpress, TheGuardian, Mérce)

Címlapkép: Twitter