Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botrányos jelenetek közepette fogadták el Indiában a gazdákat a nagytőkének kiszolgáltató törvényeket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pártja vasárnap elfogadtatta a parlamenttel azokat a törvényjavaslatokat, amelyek azt szolgálják, hogy gazdák ezentúl közvetlenül a nagy felvásárlóknak adják el a terményeiket.

A miniszterelnök szerint ezek szükséges reformok, és a törvények kiiktatják majd a közvetítőket a mezőgazdasági kereskedelemből, így a gazdák közvetlenül tudnak majd az olyan nagy felvásárlóknak eladni terményeket, mint például a Walmart.

A törvénycsomag ellen az indiai ellenzék, sőt a Modival koalícióban kormányzók heves ellenállását váltotta ki, csütörtökön emiatt le is mondott India élelmiszer-feldolgozásért felelős minisztere.

Harszimrat Kaur Badal szerint a reform „gazdaellenes”, és az azt ellenzők szerint ettől kezdve a gazdák alkuképessége gyakorlatilag megszűnik, a nagy forgalmazóknak pedig sokkal erősebb hatalma lesz a mezőgazdasági termelők felett.

A vasárnapi szavazáson több ellenzéki képviselő emelt táblákat a magasba, tépett össze dokumentumokat, illetve próbálta meg kiragadni a mikrofont a levezető elnök kezéből tiltakozásképp.

Rengeteg gazdaszervezet tüntetett a törvénycsomag ellen Punjab és Harjana államokban az utóbbi időben, a legnagyobb ellenzék párt, a Kongresszusi Párt szóvivője pedig úgy nyilatkozott:

„Biztosítani fogjuk, hogy a kormánynak térdre kelljen majd ereszkednie az ország termelői társadalma előtt.”

Ahogy év elején a Mérce is beszámolt róla, nem csak a mezőgazdaságban, de a többi ágazatban is a nemzetközi nagytőke érdekeit lesi Modi. Viszont miközben az indiai kormány gazdaságpolitikája kiszolgálja a nagy cégeket, súlyosan elnyomja a bérből élők tömegeit is, ezzel párhuzamosan az új állampolgársági törvénnyel rasszista és vallási alapon zárna ki sokakat az állampolgárok közül.

Az Indiai Szakszervezetek Központja nevű szakszervezeti szövetség helyzetértékelése szerint miközben lassul a gazdaság, a kormány ahelyett, hogy biztosítaná a munkások jogainak érvényesülését és a létbiztonságot, a nagy cégek érdekeit szolgálja ki a társasági adó csökkentésével és a cégek gazdasági támogatásával.

Ezzel szemben a szakszervezetek 21.000 rúpiás, vagyis nagyjából 87.000 forintos általános minibálbért követelnek, általános és mindenkit megillető öregségi nyugdíjat és a korábbi nyugdíjrendszer visszaállítását, mely szerintük jobban szolgálta az állampolgárok érdekeit.

Követelik továbbá többek között az alapvető fogyasztási cikkek hatósági árazását, az általános társadalmi elosztórendszert, új munkahelyek teremtését és a kormányzati létszámstop eltörlését a köz- és magánszféra munkaszerződéseinek szabályozását, az azonos munkáért azonos bér, valamint a jóléti szolgáltatások biztosítását, valamint elítélik az állampolgársági törvényt.

(Reuters)