Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy-Britanniában engedélyt kaptak azok a rovarirtó-szerek, amik a méhek pusztulását okozzák

Ez a cikk több mint 3 éves.

2018-ban az Európai Unió betiltotta a neonikotinoidos rovarirtó-szereket, amik a kihalás szélére sodorták a méheket. 2018-ban az Egyesült Királyság akkori környezetvédelmi minisztere, Michael Gove egyetértett a döntéssel és azt ígérte, hogy országa azután is fenn fogja tartani ezt a szabályozást, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. A jelenlegi kormány nemrég mégis úgy határozott, hogy engedélyezteti a neonikotinoidok használatát. Egy kormányzati közleményben az áll:

A kérdés alapos mérlegelése után a kormány úgy határozott, hogy sürgősségi engedély iránti kérelmet nyújt be, amely lehetővé tenné a neonikotinoid tiametoxamot tartalmazó termék felhasználását a cukorrépa vetőmagjának kezelésére 2021-ben.

A neonikotinoidok használata rendkívül káros a környezetre, nemcsak a rovarfajokra, de a rovarokból táplálkozó madárfajokra is.

A mezőgazdaságban alkalmazott szer nemcsak levéltetveket és más ártalmas rovarokat pusztít el, hanem a  talajba szívódva vadvirágokat is megöl, a víziutakba kerülve pedig fajok ezreinek árthat. Kutatások szerint a peszticidnek csupán 5%-a ért cél, a maradék 95% a talajba szivárog. A kutatók szerint a peszticid megzavarja a méhek és egyéb rovarok alvását, agyi működését és életritmusát, ezzel végül pusztulásukat okozva.

Dave Goulson, a sussexi egyetem biológia professzora arra figyelmeztetett, hogy egy teáskanál neonikotinoid rovarirtó-szer elegendő 1,25 milliárd méh megöléséhez, ami négy teherautónyi méhnek felel meg.

A döntést a brit Nemzeti Gazdálkodók Szakszervezete lobbizta ki, amit brit milliárdos gazdák vezetnek és régóta harcolnak az agráripar szabályozása, pl. a mezőgazdasági dolgozók bérnövelése és a peszticidek tiltása ellen.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás