Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

27%-kal növekedett a milliárdosok vagyona 2020-ban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Míg a 2020-as év a többség számára elszegényedést hozott, addig a milliárdosok vagyona 27%-kal növekedett, az összes iparág milliárdosait beleértve.

A legnagyobb vagyonnövekedés a technológia és egészségiparban volt, az ezekben a szektorokban utazó milliárdosok vagyona 41 illetve 36 százalékkal növekedett – ez tavaly április és július között 164,8 milliárd és 145,7 milliárd dollárnyi profitot hozott a két iparágban. A technológiaiparban a profitot elsősorban a mesterséges intelligenciához, az adatelemzéshez és a digitális lábnyomhoz köthető innovációk tették lehetővé.

A technológiaipar előreterésével nemrég Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és a SpaceX alapítója vált a világgazdagabb emberévé. A „zöldtechnológiába” és űrkutatásba fektető milliárdos mintegy 4 milliárd dollárral előzte meg a korábbi ‘világ leggazdagabb emberét’, Jeff Bezost, az Amazon-cég tulajdonosát.

Elon Musk azon milliárdosok közé tartozik, akit Bill Gateshez, Steve Jobshoz stb. hasonlóan „zseniként” tartanak számon, és akinek találmányai megmenthetik az emberiséget pl. a klímaváltozástól. A Tesla céget azonban sok kritika éri, amiért az elektromos autók gyártása olyan környezetszennyező tevékenységekkel is jár, mint az erdőirtás és a nagymértékű lítiumkitermelés.

A Teslanak egyébként érdekében állt Bolívia baloldali elnökének, Evo Moralesnek megpuccsolása, mivel a világ legnagyobb lítiumforrásai Bolíviában találhatóak. A jobboldali puccsban való Tesla-érdekeltséget lényegében be is ismerte Elon Musk, amikor a Twitteren azt írta, „azt puccsolunk meg, akit akarunk”.

Elon Muskot azért is sok kritika éri, mert jogsértve – pl. dolgozók kirúgásával – töri le a szakszervezeti törekvéseket a Tesla gyáraiban. Ezekre a kritikákra reagálva Musk korábban azt írta Twitteren: „14 évesen olvastam el a Tőkét, az angol fordítást összehasonlítva a némettel. Adam Smith persze jobb. Ironikus módon az automatizáció a jövőben a fogyasztás nagyobb egyenlőségéhez fog vezetni. A monopóliumok az emberek igazi ellenségei. Versenyezni a szolgálatért jó.” Később azt is írta: „Marx kapitalista volt, még könyvet is írt erről. És nem bízom meg abban az Engels-fickóban, lehet, hogy ő találta ki a második és harmadik kötet nagyrészét. Valójában senki nem tudja.” Azért később helyesbített, hogy „kapitalista” helyett „szocialistát” akart írni.

Címlapkép: Thomas Hawk, Flickr