Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar lakosság felét anyagi szempontból is rosszul érintette a tavalyi év

Ez a cikk több mint 3 éves.

A magyar lakosság 50 százalékát anyagi szempontból is rosszul érintette a járvány, 46 százalékuk nem érzékelt különösebb változást, és mindössze 4 százalék az, aki valamivel több pénzből tud gazdálkodni, írja a Pénzcentrum a K&H felmérése alapján. A járvány viszont amellett, hogy anyagi téren negatív változást hozott, felértékelte a megtakarítások és az öngondoskodás fontosságát, így érzékenyebbek lettünk a krízishelyzetekre.

A járvány miatt bevételcsökkenéssel szembesülő válaszadók közel felének havonta 48 ezer forintnál kisebb, a másik felének pedig ennél nagyobb visszaesést okozott a járvány. A legtöbbeknek – 10-ből 6 embernek – le kellett mondania a nyaralásról, illetve a magyarok fele kevesebbet találkozhatott a családtagjaival, rokonaival.

Volt viszont a megkérdezettek körében 10 százalék, aki kénytelen volt munkahelyet váltani – ez első sorban az alacsonyabb végzettségűek körében fordult elő, 13 százalékuknak más munkahely után kellett néznie, míg a magasabb végzettségűek körében 5 százaléknak változott az állása.

A bevételcsökkenés így sok embert érintett, de az összkép legalább annyiban kedvező volt, hogy a megkérdezettek 59 százaléka viszonylag biztonságosnak látta 2020 harmadik negyedévében a jelenlegi anyagi helyzetét, ez pedig megegyezik a második negyedévben és az azt megelőző év azonos időszakában elért eredménnyel. A válaszadók majdnem harmada – 31 százaléka – teljesen biztonságosnak és kiszámíthatónak tartotta az anyagi helyzetét, 14 százalékuk viszont bizonytalan helyzetről beszélt.

Tavaly decemberben a pandémiának köszönhetően egyébként háromszázezer munkakeresőt regisztráltak: 2020. decemberében 290,7 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében, ez pedig 55,8 ezerrel több az előző év azonos időszakához képest, 23,8 százalékos emelkedésnek számít. A legtöbbjük semmiféle anyagi támogatásban nem részesült.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos