Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: „Az nem lehet, hogy magyar emberek azért haljanak meg, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés késik”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában a vakcinabeszerzésről és a tegnapi uniós csúcsról beszélt, de azt is elárulta, hogy  a február elején lejáró korlátozásokat két hétre a kormány saját hatáskörben valószínűleg meghosszabbítja, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről.

A vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez most nem az az időszak, amikor vitát kell nyitnunk arról, hogy „Brüsszelre” bízni a védőoltások beszerzését jó ötlet volt-e vagy sem. Ha „nem érkezik elég vakcina Brüsszelből, kell szerezni máshonnan” – mondta el a miniszterelnök.

Ismertette, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ma Moszkvában tárgyal az orosz vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Hamarosan vakcinagyár is épülni fog Magyarországon, amelynek Debrecen fog otthont adni.

Frissítés 09:40. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ma délelőtti moszkvai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy: „Magyarország három ütemben vásárol nagy mennyiségű oltóanyagot Oroszországtól”.

Később Szijjártó Péter részletezte, hány darab vakcina fog Magyarországra érkezni. Kiderült, hogy az első hónapban 300 ezer ember beoltásához elégséges mennyiséget szállítanak az országba, a második hónapban 500 ezer ember beoltására elég adag fog érkezni, a harmadik hónapban pedig 200 ezer ember beoltására elég vakcinát küld Oroszország Magyarországra.

A miniszterelnök hangot adott azon nézetének, miszerint az a jó, ha minél több vakcinából lehet választani.

„A verseny kikényszeríti a versenyhelyzetet” – summázta az elgondolásait Orbán.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy „egy komoly ország nem engedheti meg magának azt, hogy oltóanyagért kilincseljen – márpedig Magyarország komoly ország” – vélekedett a miniszterelnök.

A tegnap esti uniós csúcstalálkozón újra szóba került az ún. „vakcinaútlevél” kérdése is.

Magyarországon ez a kérdés még nem aktuális – nyilatkozta a miniszterelnök , de időszerű lesz, ha „Magyarországon is elérjük az egymillió beoltott főt”. Ekkor válik majd releváns kérdéssé, hogy a védetteknek például fenn kell-e tartani az este 8 utáni kijárási korlátozást.

Orbán Viktor mai megszólalása beleillik abba a formálódó kormányzati elbeszélésbe, miszerint a Magyarországot és más európai országokat különösen súlyosan érintő második járványhullám károkozásának voltaképpeni felelőse „a késlekedő Brüsszel”. Ezt a narratívát erősítik azok a kijelentések is, miszerint „azért halnak meg olyan sokan Európában a mai napig”, mert nem érkeznek meg időben a megígért vakcinaszállítmányok.

Nemrég arról írtunk, hogy teljes összevisszaság uralkodik a kormányzati oltási terv körül, hogy a magyarországi kormány a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett recessziót a nagyvállalatoknak szánt juttatásokkal orvosolja, de beszámoltunk arról is, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák uniós elfogadása során hogyan próbált meg nyomást gyakorolni az Európai Bizottság a gyógyszerügynökségre.

Magyarországon 2021. január 21-ig 11.713-an hunytak el a koronavírussal kapcsolatba hozható megbetegedések miatt. Az egymillió főre eső koronavírusos halálozások aránya 1,214. Ez a világon a 13. legmagasabb érték.

 

Címlapkép: Kossuth rádió