Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Célt ért a diákok tüntetése: különleges segélyt kap a járvány miatt egyik legelszegényedőbb csoport Franciaországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer diák tüntetett szerdán Franciaország szerte a koronavírus okozta gazdasági válság következtében romló életkörülményeik, a szemtől-szembeni oktatás egy éve tartó felfüggesztése és a magány okozta pszichológiai terhelés miatt. Macron, minden bizonnyal ezek hatására, csütörtökön különleges segítségeket jelentett be a hallgatók számára.

A diákok  többek között”Egy éve ülök egyedül a 18 négyzetméteres lakásomban”, „inkompetens politikusok, haldokló fiatalság” és „Szemtől Szembe” táblákkal vonultak Franciaország szerte oktatási hivatalok, intézmények és egyetemek elé. A tüntetések legfőbb kiváltó oka, a diákok magas arányú gazdasági érintettsége a járvány miatt és az egyetemi oktatás egy éve kezdődött digitális tanrendbe való átállítása.

Emanuel Macron, francia elnök, a demonstrációk másnapján egy Paris Saclay Egyetemi, egyébként kvantumfizikáról szóló látogatása során említette meg, hogy minden egyetemi hallgató számára lehetőséget adnak napi két étkezésre, amikért 1-1 eurót kell csupán fizetniük.

Az ebédeket és a vacsorákat az egyetemi kantinokban és üzemi étkezdékben vásárolhatják meg a diákok.

Emellé még egy „pszi-csekket” is felajánlott a mentálisan leginkább terhelt fiatalok számára, ezzel mentálhigiéniás szakembereknél vehetnek igénybe kezeléseket. Macron elmondta azt is, sajnos a második szemeszterben sem lehetséges a visszaállás a normálishoz, de dolgoznak azon, hogy legalább heti egy napra minden diák „élő” oktatásban vehessen részt.

Több tanulmány született a közelmúltban a francia diákok közérzetével kapcsolatban, ezek rendre lesújtó képet adnak a fiatal felnőttek lelki állapotáról.

Ezt támasztja alá, hogy az országban az elmúlt hetekben több öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság is történt a 25 éven aluliak körében.

A diákokat képviselő szakszervezetek szerint a kormányzat lépése közel sem elégséges, mivel a legtöbb fiatalnak azonnali lakhatási támogatásra és, egy becsléseik szerint 1,5 milliárd euró összértékű „vészhelyzeti támogatási terv” végrehajtására lenne a legnagyobb szükségük.

(LeMonde, France24)